БиХ напредовала у сектору енергије

Срђан Шекара
БиХ напредовала у сектору енергије

СAРAЈЕВО - Чланови Министарског савјета Енергетске заједнице југоисточне Европе, оцијенили су у петак да је у протеклом периоду остварен значајан напредак на плану израде и спровођења законског оквира у секторима електричне енергије и гаса, али и да спровођење практичних мјера за ефективно отварање тржишта у много случајева заостаје.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић, који је и предсједавао састанком у Сарајеву, оцијенио је да је кључни значај оваквих сусрета у томе што се акценат ставља на успостављање система који би за резултат требао да има "јасне законске и регулаторне оквире, нове инвестиције, већу сигурност у снабдијевању и отварање тржишта."

- Чињеница је да постоје одређени недостаци и у сектору електричне енергије. Они се вежу за квалитет снабдијевања, права крајњег купца и штедњу, односно енергетску ефикасност. Процес имплементације обавеза у гасном сектору у одређеном смислу касни за оним у области електричне енергије, што нам указује на то да овом питању убудуће морамо да посветимо и додатну пажњу - казао је Зиројевић.

Истакао је да је БиХ у процесу имплементације споразума на нивоу уговорних страна, те да је тржиште електричне енергије углавном административно припремљено за примјену стандарда који важе у ЕУ, али и да његово стварно функционисање тек предстоји.

Директор Генералне дирекције за енергију и транспорт у Европској комисији Фабрицио Барбасо, који је копредсједавао састанком у Сарајеву, истакао је да је усвојен програм рада Енергетске заједнице за период 2010/2011. година, као и буџет који ће пратити планиране активности.

- Разговарали смо о бројним темама, међу којима је и евентуална нова криза у снабдијевању руским природним гасом, те донијели низ одлука с циљем обезбјеђивања услова за нормално снабдијевање регионалног тржишта електричном енергијом и гасом - казао је Барбасо.  

Тржиште гасом

- Што се тиче тржишта у гасном сектору, оно није успостављено у смислу Директиве 55/2003 о заједничким правилима функционисања интерног тржишта гаса, а баријеру представља немогућност постизања договора на нивоу експертског тима Министарства у вези са основним принципима структурисања тржишта природног гаса у БиХ - навео  је Младен  Зиројевић. 

                                                                                             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана