БиХ најсиромашнија земља у Европи

Драгана Келеч
БиХ најсиромашнија земља у Европи

Бањалука - Од 37 европских земаља, према посљедњем истраживању статистичке службе Евростат, БиХ има најнижи БДП - свега 28 одсто од европског просјека, односно 72 одсто испод европског просјека.

То БиХ чини најсиромашнијом земљом у Европи и земљом са најнижим животним стандардом, кажу у Евростату.

Од земаља региона, послије БиХ најнижи БДП по становнику према стандарду куповне моћи, има Албанија чији БДП је 30 одсто од европског просјека или 70 одсто испод европског просјека.

Слиједе Србија и Македонија, чији БДП износи 35 одсто европског просјека.

Од земаља региона, најбогатије су Хрватска и Црна Гора у којима БДП износи 61 одсто, односно 42 одсто европског просјека.

Према овим резултатима, Хрватска је два пута богатија од БиХ и Албаније.

Према истраживању Евростата, највећи животни стандард забиљежен је у Луксембургу, чији је БДП два и по пута изнад просјека ЕУ, односно износи 271 одсто ЕУ просјека, или 171 одсто више од европског просјека.

Слиједе Норвешка, која није чланица ЕУ, а чији БДП по становнику износи 195 одсто европског просјека, и Швајцарска, чији БДП је 160 одсто европског просјека.

Земље Европске уније чији БДП по становнику је од 30 до 40 одсто испод просјека ЕУ су Португалија, Грчка, Словачка, Чешка, Словенија, Малта, Кипар, Шпанија и Италија.

Истраживање Евростата обухватило је 27 земаља чланица ЕУ, Хрватску као идућу чланицу, четири земље кандидата - Турску, Црну Гору, Македонију и Србију, као и двије потенцијалне земље кандидата - БиХ и Албанију.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је бруто друштвени производ увијек добар основ како би се видјела реална ситуација у једној земљи, али да су најновији подаци Евростата погубни.

- Само креирање нових радних мјеста, мања пореска оптерећења и привлачење нових инвеститора могу да побољшају привреду и цијелу ситуацију у земљи - истакао је Павловић.

Нагласио је да се морају хитно увести неке мјере које ће да развијају привреду и повезују привредне гране, те да се домаћи произвођачи “повежу” са страним тржиштима.

- То је један озбиљан посао, који захтијева озбиљан приступ - додао је.

ЕУ

Најсиромашнији становници у Европској унији су Бугари, гдје БДП износи 47 одсто ЕУ просјека, односно 53 одсто мање од ЕУ просјека.  Послије Бугарске слиједе Румунија, чији БДП је 49 одсто ЕУ просјека, Летонија са 62 одсто, Мађарска са 66 одсто, Пољска са 66 одсто, Естонија са 68 одсто и Литванија са 70 одсто ЕУ просјека.

 

ЗЕМЉА                                  БДП

 

БиХ                                 28% европског просјека

Албанија                       30% европског просјека

Србија                           35 % европског просјека

Македонија                  35 % европског просјека

Црна Гора                     42 % европског просјека

Хрватска                        61 % европског просјека

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана