БиХ најризичнија у региону за улагање

Марина Чигоја
БиХ најризичнија у региону за улагање

Бањалука - БиХ је најризичнија земља у региону за улагање, док су најсигурније Хрватска и Црна Гора, наводи се у најновијем извјештају консултантске компаније специјализоване за анализу политичких ризика.

Анализа обухвата динамичке политичке ризике у 197 земаља свијета који се односе на конфликте, тероризам, владавину права и оквирне услове по питању безбједности ресурса и инфраструктуре, пренијеле су агенције.

БиХ се на мапи политичких ризика компаније "Меплкрофт" и консултантске агенције "Марш" нашла на посљедњем мјесту у региону са оцјеном 5,53.

Најбоље пласирана у региону је Хрватска са оцјеном 6,85, затим Црна Гора са оцјеном 6,78 и Македонија са 6,40. Одмах иза њих је Србија са оцјеном 6,19, а испред БиХ је и Албанија са оцјеном 5,89.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се због политичких односа у БиХ креира утисак политичке нестабилности, а да у реалности та нестабилност не постоји.

- Битне политичке нестабилности у БиХ нема јер се политички лидери врло лако договоре када то хоће, али је порука коју шаљемо свијету катастрофална и због тога је БиХ и заузела неславно посљедње мјесто у региону у овом извјештају - казао је Павловић.

Он је истакао да сваки страни инвеститор обраћа пажњу на стабилност земље у коју планира да улаже.

- Политичка несигурност, односно недостатак политичке воље код наших лидера, основни је разлог слабог прилива инвестиција у БиХ. Ми не стварамо никакве услове ни у политичком ни у економском смислу који би били атрактивни за стране инвеститоре - нагласио је Павловић.

У извјештају, који обухвата 197 земаља свијета, истиче се да су Африка и арапске земље политички најнестабилнији региони на свијету, па самим тим представљају и најризичније дестинације за улагање.

Најопаснија земља на свијету и даље је Сомалија са оцјеном 0,82, а слиједе Конго, Судан, Авганистан, Мјанмар и Ирак.

На првом мјесту по безбједности је Луксембург са оцјеном 9,04, затим Нови Зеланд, Сан Марино и Норвешка.

Најлошије рангирана европска земља је Русија са оцјеном 3,18. Међу државама у Европи Италија има оцјену 6,83, Румунија 6,62, Бугарска 6,31, Грчка 6,06, Турска 5,10.

Ризици

У извјештају се истиче да се у политички нестабилним регионима предузетници суочавају са највећим ризицима да би њихови сарадници, канцеларије и фабрике могли да буду жртве политичког насиља, тероризма или отмица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана