БиХ најгора у региону по конкурентности

Марина Чигоја
БиХ најгора у региону по конкурентности

БAЊAЛУКA - На глобалној листи конкурентности коју је објавио Свјетски економски форум, БиХ је међу 142 земље заузела 100. мјесто и најлошију позицију у региону.

Свјетски економски форум (СЕФ) на основу 12 индикатора закључио је да се БиХ међу 142 земље налази на 100. мјесту по нивоу конкурентности.

На глобалној листи, по заштити ауторских права БиХ се нашла на 129. мјесту, док је по квалитету укупне инфраструктуре са 140. мјестом међу најгорима у свијету.

По квалитету жељезничке инфраструктуре БиХ се налази на 98. мјесту, док је по квалитету путева на 141. мјесту.

Када је у питању кредитни рејтинг, БиХ се и ту налази на незавидној позицији, јер заузима 109. мјесто.

БиХ се не може похвалити ни оцјеном по питању ефикасности тржишта, тако да се према извјештају Свјетског економског форума, БиХ налази на 124. мјесту када је у питању број дана потребних за отпочињање посла, док се по броју процедура за почетак бизниса налази на 119. мјесту.

Од укупно 142 земље чији је поредак објављен, међу земљама у региону најбоље је пласирана Словенија, која се налази на 57. мјесту листе конкурентности, затим Црна Гора на 60, те Хрватска на 76. мјесту.

- Aлбанија је заузела 78. мјесто, Македонија 79, док је Србија на 95. мјесту - наводи се у извјештају.

Швајцарска је и даље по глобалној конкурентности на врху листе Свјетског економског форума.

Сингапур је заузео друго мјесто, потиснувши Шведску, која је сада на трећем мјесту. На четврто мјесто попела се Финска, напредујући за чак три мјеста у односу на годину раније. СAД биљеже пад конкурентности трећу годину заредом и на актуелној листи су заузеле пето мјесто, док су годину раније биле на четвртом мјесту.

Међу разлозима слабљења позиције највеће свјетске економије на подручју конкурентности у Свјетском економском форуму наводе економске проблеме, ослабљено повјерење у политичаре и неефикасност владе.

Европа

Сјеверна и западна Европа доминирају међу првих десет земаља, међу којима је једини представник Aзије Јапан, који је заузео девето мјесто, послије прошлогодишњег шестог.

Међу десет најбољих још се налазе Њемачка на шестом мјесту, Холандија на седмом, Данска на осмом, те Велика Британија, која се пробила на десето мјесто, са прошлогодишње 12. позиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана