БиХ најгора у региону по економским слободама

Марина Чигоја
БиХ најгора у региону по економским слободама

БAЊAЛУКA - БиХ се налази на 104. мјесту у свијету по нивоу економских слобода, што је чини најлошије рангираном земљом у региону.

Према Индексу економских слобода за 2012. годину, који заједнички издају "The Heritage Foundation" и "Волстрит журнал", БиХ је добила укупно 57,3 поена, што је мање за 0,2 одсто у односу на прошлу годину и представља значајан пад у слободи пословања.

Најбоље рангирана у региону је Македонија која се налази на 43. мјесту. Слиједе је Словенија која заузима 69. позицију, затим Црна Гора која је на 72, Хрватска на 83, док је Србија заузела 98. мјесто.

Што се тиче Европе, БиХ је заузела 38. мјесто од 43 земље, а њен укупан резултат је далеко испод регионалног просјека.

Лоша заштита имовинских права и раширена корупција, слаба владавина закона, подложност локалних судова политици, само су неке од ставки због којих је БиХ овако лоше рангирана.

- Основе економских слобода су веома слабе и неједнаке у земљи - наводи се у образложењу истраживања које је обухватило 184 земље свијета.

У истраживању се додаје да неефикасна и велика јавна потрошња у БиХ представља сталан фискални терет који је наметнула власт.

Aутори наводе да је послије неколико година снажног економског раста економски учинак БиХ погоршан, дјелимично због глобалне економске кризе, али и због генерално спорог прелаза на политику отвореног тржишта и ефикасних регулатива.
У образложењу се додаје да је предузетничка атмосфера и даље обесхрабрујућа, а регистрација имовине углавном непоуздана, што отвара врата могућем спору.

- Систем правосуђа не покрива адекватно комерцијалне активности. Уговори су скоро непримјенљиви, а имплементација закона о интелектуалној својини није адекватна - додаје се у образложењу.
"Волстрит журнал" и "Heritage Foundation" користе десет индикатора за оцјењивање отворености економије, владавине права и конкурентности у испитиваним земљама. Међу њима су слобода пословања, слобода трговине, фискална слобода, владина потрошња, монетарна слобода, слобода улагања, финансијска слобода, имовинска права, слобода од корупције и слобода рада. Испитиваним економијама даване су оцјене од нула до 100 по сваком од тих индикатора, а на основу њиховог укупног резултата утврђује се појединачни ранг земаља у индексу.

Најслободнији Хонгконг

Према овом истраживању које је вредновало економске слободе у 184 земље, најслободнији је Хонгконг, и то 18. годину заредом, и оцијењен је највишом оцјеном од 89,9.

У првих десет земаља по степену економских слобода ушли су Сингапур, Aустралија, Нови Зеланд, Швајцарска, Канада, Чиле, Маурицијус, Ирска и СAД.

 

Ранг земаља у региону по економским слободама

ЗЕМЉA                    МЈЕСТО

Македонија                43

Словенија                   69

Црна Гора                  72

Хрватска                      83

Србија                         98

БиХ                             104

 

Индикатори за оцјењивање отворености економије

ВЛAДAВИНA ПРAВA     (оцјене могуће од 0 до 100)

власничка права                           20

слобода од корупције                  32

ОГРAНИЧЕНA ЗЕМЉA

фискална слобода                       84,3

државна потрошња                     24,4

РЕГУЛAТОРНA ЕФИКAСНОСТ

слобода пословања                     55,2

радна слобода                               60,4

монетарна слобода                      80,7

ОТВОРЕНО ТРЖИШТЕ

слобода трговине                       55,2

слобода улагања                        60,4

финансијска слобода                80,7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана