БиХ на дну у Европи по развоју предузетништва

Тања Шикањић
БиХ на дну у Европи по развоју предузетништва

БAЊAЛУКA - У БиХ је на хиљаду становника у просјеку регистровано осам малих и средњих предузећа, док је у земљама Европске уније тај однос око 70 фирми на исти број становника, што показује да је БиХ на самом дну по развоју предузетништва.

Ово је рекао предсједник УО новооснованог Центра предузетничких иницијатива Aлександар Додик.

- Ови подаци показују да је амбијент за развој малих и средњих предузећа у Српској и ФБиХ и даље неповољан. Колико је значајно подстицати развој малог и средњег предузетништва показује податак да од 70 до 75 одсто запослених у Њемачкој ради у малим и средњим предузећима - рекао је Додик.

Он је додао да је с циљем стварања повољније климе за домаће предузетнике неопходно отклонити бројне баријере.

- Прије свега неопходно је изборити се са административним баријерама и у том смислу ЦПИ намјерава да у будућем периоду покрене иницијативу за промјену законске регулативе. Осим тога, тражићемо да активно учествујемо у процесу доношења одлука, уредби, закона и подзаконских аката који се тичу развоја предузетништва у РС - рекао је Додик.

Он је истакао да су домаћим предузетницима неопходна, не само финансијска помоћ, него и стручна знања, увођење стандардизације и помоћ при изласку на инострано тржиште.

- Предузеће мора задовољити одређене стандарде, посједовати добру технологију и обучену радну снагу да би могло да ствара производе који би били конкурентни на свјетском тржишту, а за све то је потребан новац - објаснио је Додик.

За овакву подршку, како је истакао, постоје бројни фондови којима предузетници могу приступити, али не појединачно, те је због тога било неопходно удруживање.

- Због тога смо и основали ЦПИ. Половином априла имаћемо потпуну анализу стања у области предузетништва, на основу које ћемо дјеловати према надлежним институцијама - рекао је Додик.

ЦПИ основан је крајем марта у Бањалуци, а окупља предузећа у РС која заједно запошљавају више од 2.000 радника, чији укупни приходи прелазе 150 милиона КМ и чији плаћени порези и доприноси на годишњем нивоу прелазе износ од 25 милиона КМ.

Донатори

Aлександар Додик је истакао да је неопходно удруживање предузетника, како би они могли заједнички да приступе и средствима која обезбјеђују разни донатори у БиХ.

- За подршку привреди, донатори у БиХ годишње издвајају око 20 милиона КМ - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана