БиХ на 85. мјесту Форбсове листе

Марина Чигоја
БиХ на 85. мјесту Форбсове листе

Њујорк - Aмерички пословни часопис "Форбс" објавио је најновију листу земаља најпогоднијих за пословање, на којој је БиХ заузела 85. мјесто, међу 141. рангираном земљом, а у региону боља је само од Србије, која је заузела 90. мјесто.

Листа је састављена на основу 11 различитих категорија и то власничких права, иновација, пореза, технологије, корупције, слободе (личне, трговинске и монетарне), бирократије, заштите инвеститора и пословања берзе, пренијеле су агенције.

Кад је ријеч о бившим југословенским републикама, најбоље је рангирана Словенија која је заузела 23. мјесто, а слиједе је Македонија на 37. и Црна Гора на 45. мјесту, док је Хрватска заузела 47. мјесто.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да БиХ има бројна ограничења попут политичке нестабилности, лоше пословне климе, изражене корупције и сиве економије.

- Поред тога, имамо разне баријере, од регистрације бизниса, преко изузетно компликованих и дугих административних процедура, као и лош кредитни рејтинг - истакао је Хасић и додао да се привреда БиХ, због лошег пословног амбијента, налази у фази хроничне неликвидности.

- Власти не раде довољно да озбиљније уђу у економске реформе и преузимања законских прописа и стандарда Европске уније и усаглашавања са домаћим законодавством - нагласио је Хасић.

Предсједник Савјета извозника при Привредној комори РС Предраг Згоњанин каже да БиХ није јефтина земља за улагања како се то често покушава рећи и да је то један од основних разлога што је инвеститори заобилазе и што се налази при самом дну у региону по погодностима за пословање.

- Поред стандардних пореза, привредници овдје морају да плаћају значајан број намета којих нема нигдје у свијету - нагласио је Згоњанин и додао да је БиХ неповољна и због веома високе цијене капитала.

На првом мјесту као земља најпогоднија за пословање нашао се Нови Зеланд, који је напредовао са прошлогодишњег другог мјеста првенствено захваљујући транспарентној и стабилној пословној клими која подстиче предузетништво, истакао је "Форбс".

На другом мјесту је Данска, а слиједе Хонгконг, Сингапур, Канада, Ирска, Шведска, Норвешка, Финска и Велика Британија.

Листа

"Форбс" се у састављању листе ослонио на истраживања и извјештаје америчке Централне обавештајне агенције (ЦИA), стратешких института "Фридом хаус" и "Херитиy фаундејшн", "Проперти рајтс алајанс", "Транспаренси интернешенел", Свјетске банке и Свјетског економског форума.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана