БиХ на 107. мјесту по конкурентности

Глас Српске
БиХ на 107. мјесту по конкурентности

ЖЕНЕВA - БиХ је на најновијој листи најконкурентнијих економија свијета за 2009/10. годину, пала са 107. на 109. мјесто, показао је јуче објављени извјештај Свјетског економског форума, пренијела је Бета

Према извјештају Форума најконкурентнија земља на свијету је Швајцарска, која је прво мјесто на листи преузела од СAД.

Водећу позицију, наводи се у извјештају, СAД су изгубиле углавном због финансијске кризе и нараслог фискалног дефицита, а Швајцарска је вођство преузела, објашњено је у извјештају, због "релативно стабилне" економије.

Трећепласирана најконкурентнија земља је Сингапур, који се  са петог попео на треће мјесто.

- Раст повјерења у јавне институције, ефикасно тржиште робе и рада, као и висококвалитетно финансијско тржиште, главни су разлози, боље овогодишње позиције Сингапура - наводи се у извјештају Форума.

Шведска је заузела четврто мјесто на листи најконкурентнијих економија свијета, док је на петом мјесту Данска, која је за годину дана склизнула два мјеста. Данску прате Финска, Њемачка, Јапан, Канада и Холандија.

Истраживање је обухватило 133 земље, а оцењивани су, између осталог, рад владе, саобраћајна и телекомуникациона инфраструктура, отвореност за иновације и заштита интелектуалних права.

Регион

Најбоље пласирана земља у региону је Словенија која се на листи Свјетског економског форума налази на 37. мјесту. Слиједе Црна Гора која се налази на 65, те Хрватска која је "смјештена" на 72. мјесто. Македонија је 84, а Aлбанија 96. најконкурентнија земља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана