БиХ може очекивати кредит од ММФ

Марина Чигоја
БиХ може очекивати кредит од ММФ

БAЊA ЛУКA - Иако су преговори представника ММФ-а и власти БиХ око стенд-бај аранжмана још у току, економски стручњаци у РС мишљења су да ће БиХ тај кредит добити.

О томе какве ће услове ММФ ставити пред домаће представнике власти још увијек се мало говори, али оно што је извјесно, према ријечима економиста, је смањење јавне потрошње.

Директор Секције за макроекономију у Удружењу економиста "SWOT" Стево Пуцар сматра да ће кредит бити одобрен, али да ће, поготово за ФБиХ, бити наметнута строга правила јавне потрошње.

- Вјерујем да ће договор бити постигнут, али мораће се испунити прилично строги критеријуми, поготово ФБиХ да би могла имати стенд-бај аранжман ММФ-а, а то сигурно Федерацији неће бити лако испоштовати - истакао је Јакшић.

Директор Економског института РС Душко Јакшић сматра да је  кредит јако повољан и да ће БиХ добити тај кредит, али и да то у овом тренутку у великој мјери зависи од ФБиХ и тога колико ће њихови представници власти успјети спровести мјере које предвиђају.

- Вјероватно нећемо добити превелики износ, како је у почетку  најављивано, јер ММФ предвиђа пад економских активности до 3,5 одсто и то ће сигурно утицати и на додјелу кредита - истакао је Јакшић.

Главни критеријум ће сигурно бити, и то уопште није спорно и то се не крије, колика је фискална дисциплина и колики су трошкови у бруто друштвеном производу.

- Евидентно је да су у ФБиХ ти трошкови високи. Мислим да нема разлога да РС не добије кредит, али проблем је ФБиХ, којој је тај кредит неопходан - казао је Јакшић и додао да би, ако кредит буде одобрен, проблем могло да представља питање подјеле тог новца.

ММФ и БиХ почели су преговоре о новом стенд-бај аранжману почетком прошле седмице, када су разговарали са властима РС, док су ове седмице у Сарајеву разговарали са представницима власти ФБиХ. Преговори би требало да буду финализирани до краја мјесеца.

Глигоров

Економски експерт са Бечког института за међународне економске студије Владимир Глигоров оцијенио је за Срну да БиХ у овом тренутку не пријети економски колапс система и додао да предстоји сложен посао да се са ММФ-ом договори кредитни аранжман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана