БиХ мора побољшати амбијент за улагање

Срна
БиХ мора побољшати амбијент за улагање

Сарајево - Челници Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (FIPA) истакли су јуче у Сарајеву да је њихов задатак да у овој години привуку до 920 милиона КМ страних улагања, али и упозорили да мора бити креиран много повољнији амбијент за инвестирање.

- Задатак за FIPA у овој години је да привуче од 880 милиона до 920 милиона КМ страних инвестиција. Тај задатак поставила је Дирекција за економско планирање БиХ. Надам се да ће то бити остварено, а и премашено - казао је директор FIPA Гордан Милинић.

На презентацији извјештаја о постинвестицијској подршци страним инвеститорима који послују у БиХ за 2015. годину и препорука за побољшање пословног окружења, Милинић је рекао да се 80 одсто њих опредијелило да реинвестира добит.

Помоћник директора FIPA Маида Бећировић каже да правни систем БиХ мора бити јаснији да би дошло до привлачења страних инвестиција и да је потребно измијенити законе који се односе на извршни поступак.

- FIPA већ годинама тражи од надлежних у БиХ формирање такозваног "ван стоп шоп" система регистрације предузећа. РС има овај систем, али не и ФБиХ. Систем "ван стоп шоп" би требало да буде сервис како би инвеститор добио комплетну услугу и на једном мјесту прибавио сву потребну документацију за покретање бизниса - казала је Бећировићева наводећи да је у ФБиХ неопходно формирати привредне судове који су давно заживјели у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана