БиХ међу најбогатијима ресурсом воде

Aгенције
БиХ међу најбогатијима ресурсом воде

Сарајево - БиХ је са око девет и по метара кубних воде по становнику земља са највећим количинама воде за пиће у региону, седма у Европи, а по водним ресурсима богатија је од многих земаља свијета, укључујући Кину, Француску, Њемачку, Јапан и САД, подаци су Свјетске банке за 2012. годину.

БиХ има и веома много природних и термалних извора, међу којима су веома ријетки минерални извори који су познати у стручним круговима и цијелом свијету, као што су Црни Губер, Кулаши и Грачаница.

Постоји и значајан број сумпорних извора, од којих су најпознатији Илиџански термални сумпорни извори, термална радиоактивна вода Фојнице и љековита термална вода Бање Врућице, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, поводом 27. септембра - Свјетског дана туризма.

Бројни природни извори су обрађени у геолошком, хидрогеолошком и физичко–хемијском погледу и поред њих се налазе стационирани објекти за потребе здравственог туризма /Кулаши, Дворови, Гата, Вишеград, Кладањ, Тузла, Олово и друге бање/.

Из Министарства подсјећају да се сваке године 27. септембра обиљежава Свјетски дан туризма због јачања свијести јавности о важности туризма с циљем економског просперитета, социјалне једнакости и повезаности, те заштите животне средине и културних добара.

У саопштењу се додаје да с обзиром да је вода данас постала један од најзначајнијих стратешких ресурса у свијету и "нафта 21. вијека", ове године тема Свјетског дана туризма је "Туризам и воде – заштитимо нашу заједничку будућност".

Смисао обиљежавања Свјетског дана туризма под овим слоганом, у сарадњи са "Међународном годином сарадње у области вода" УН, јесте да се апелује на туристе широм свјета, чији је број у 2012. години прешао милијарду, да се смањи потрошња воде и да буду еколошки одговорни.

Вода је и туристички ресурс и богатство, те је стога потребно нагласити важност планирања у области вода и одрживог управљања као снажног средства за развој туризма, као и значај заштите животне средине у туристичком сектору.

Европска директива о водама, коју је БиХ прихватила као обавезу из Споразума о стабилизацији и придруживању, истиче да је потребна даља интеграција заштите и одрживог управљања водама и у туристичком сектору.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, заједно са Радном групом за туризм, прославиће ове године Свјетски дан туризма у Брчко дистрикту.

У склопу обиљежавања овог датума, представник Министарства презентоваће положај туристичког сектора како глобално тако и у БиХ, те указати на значај водних ресурса за туристички сектор, али исто тако и на потребу очувања овог драгоцјеног ресурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана