БиХ међу економски неслободним земљама

Марина Чигоја
БиХ међу економски неслободним земљама

БAЊA ЛУКA - Према 15. годишњем индексу економских слобода, који објављују "The Heritage Foundation" и "The Wall Street Journal", БиХ је заузела 121. мјесто међу 179 свјетских привреда.

Привреда БиХ је 53,7 одсто слободна. Укупна оцјена БиХ је за 0,6 одсто нижа од прошле године, чиме је сврстана у категорију "углавном неслободних" економија. БиХ је рангирана на 38. мјесту од 41 земље у европској регији, а њена укупна оцјена је значајно испод регионалног просјека.

- Величина државе, власничка права и слобода од корупције су проблеми, а сложена и неуједначено примијењена регулатива утиче на готово све. Комерцијални судови не постоје, а трговински спорови морају се водити између самих тражитеља или изван земље. Државни расходи су високи али не доводе до ефикасније или поједностављеније бирократије - пише у извјештају. Додаје се да се привреда још увијек знатно ослања на пољопривреду и захтјева значајне тржишне реформе у већини подручја.

Индекс мјери учинак државе у 11 категорија - слобода пословања, слобода трговине, фискална слобода, величина државе, монетарна слобода, слобода улагања, финансијска слобода, власничка права, слобода од корупције и радна слобода.

Према резултатима индекса, власничка права у БиХ су веома непоуздана и 36 одсто су испод просјека, а само двије слободе се истичу као релативно високе. То су трговинска и финансијска слобода. Просјечна царинска стопа је 5,1 одсто, а нецаринске баријере су релативно ниске. У извјештају пише да би се банкарство могло побољшати, али да је добро приватизовано.

Проблем је то што је за оснивање предузећа у БиХ потребно је 54 дана, у поређењу са свјетским просјеком од 43 дана. За добијање пословне лиценце потребно је готово два пута више времена од свјетског просјека од 234 дана.

Отежавајући бирократски и нетранспарентни систем остаје проблем за улагаче и предузећа. Слобода трговине износи 79,8 одсто, фискална и монетарна слобода износе 73,7 односно 76,6 одсто. Према овом извјештају, слобода улагања износи 50 одсто, а финансијска слобода 60 одсто. Инфлација је умјерена.

Када је ријеч о земљама у региону, Србија се налази на 109. мјесту, Црна Гора је 94, док се Македонија налази на 78. мјесту и спада у ред "умјерено слободних економија." Словенија је најбоље рангирана земља у окружењу и налази се на 68. мјесту, чак испред неких западноевропских земаља попут Италије и Грчке. Хрватска је на 116. мјесту.

Индекс

Годишњи индекс економских слобода један је од цјењенијих свјетских извјештаја о стању у појединим државама свијета."The Wall Street Journal" је један од најпрестижнијих свјетских економских листова, а "The Heritage Foundation" и "Adriatic" институт за јавни поредак међу познатијим независним економским стручњацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана