БиХ изгубила скоро 75 милијарди марака

Aгенције
БиХ изгубила скоро 75 милијарди марака

Сарајево - БиХ је приликом увоза током протеклих година неповратно изгубила 75 милијарди марака, рекао је пројект-менаџер Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран.Гавран упозорава да се, упркос томе што је у првих шест мјесеци дошло до благог пада извоза и одређеног смањења увоза, може говорити о паду економске активности јер ти подаци не говоре о резултатима побољшања у економији БиХ.

Он је истакао да је ситуација неповољна када је ријеч о спољнотрговинској размјени која је у првом полугодишту наставила прошлогодишње трендове.

Према његовим ријечима, висина дефицита прелази пола милијарде марака.

"Покривеност извоза увозом у ЦЕФТА-и је позитивна са више од половине чланица, али када погледамо вриједности са онима гдје је негативна, прије свега са Хрватском, видимо огорман дефицит", рекао је Гавран на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Највећи губитак у спољнотрговинској размјени је смањење извоза електричне енергије и у тој области се, додаје Гавран, до краја године не може очекивати побољшање, првенствено због суше.

Током првих шест мјесеци драстично је смањен извоз у Србију, каже Гавран и додаје да се то односи на електричну енергију и кокс. Он је додао да је опао извоз и у Црну Гору, док се побољшао са Румунијом и Турском.

Он је истакао да забрињава повећање увоза каменог угља у првом полугодишту, јер то значи смањење домаће производње.

"Повећање вриједност увоза гаса и електричне енергије чине додатне негативности за економију БиХ", рекао је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана