БиХ из Србије највише увози пиво и електричну енергију

Sarajevo-x.com
БиХ из Србије највише увози пиво и електричну енергију

МОСТАР - Укупна робна размјена између Србије и БиХ у 2011. години износила је 1.906.000.000 долара, с тим да Србија није достигла укупну размјену с БиХ из 2008. године, док је БиХ премашила 2008. годину, зато што, како је рекао представник Привредне коморе Србије Митар Пржуљ у поводу одржавања сусрета привредника Србије и ФБиХ у Мостару, брже расте извоз из БиХ него увоз из Србије.

Он је додао је како Србија у БиХ највише извози пиво, кукуруз, електричну енергију и пшеницу, а БиХ у Србију највише извози кокс, угаљ, дизел гориво и производе од челика.

Када је у питању робна размјена између Србије и БиХ, ту не можемо бити задовољни зато што су у преко 90 одсто случајева ради о класичним купопродајним уговорима.

"Нам је циљ да унаприједимо сарадњу, а један од примјера је сурадња између индустрије мотора Раковица из Београда и Соко трансмисије из Мостара. Њихово је потенцијално тржиште афричко тржиште, а ми већ имамо уговорену производњу 15.000 трактора.

Такође, постоје могућности сарадње двију земаља у енергетици. У питању је слив ријеке Дрине, о чему већ постоји потписан протокол те сарадња у метало-прерађивачком сектору.

Укупна улагања Србије у БиХ, односно у Републику Српску износе милијарду еура, од чега је највеће куповина Телекома Републике Српске. Улагања БиХ у Србију износе око сто милиона долара, а највеће улагање је куповина грађевинског подузећа Комграп у Београду.

Иначе, двије земље имају највише проблема у промету пољопривредних производа, односно непризнавања и с једне и с друге стране ветеринарских увјерења, што пољопривредницима ствара дупле трошкове.

Потпредсједник Привредне коморе ФБиХ Јаго Ласић рекао је како овакви сусрети привредника из Србије и БиХ настоје потакнути међусобно спајање или повезивање с циљем израде заједничког производа више компанија с једног или оба региона.

Додао је како Србија спада међу највеће вањскотрговинске партнере БиХ.

Учешће Србије у укуној робној трговини с БиХ у 2011. години пало је у односу на 2009., као што је пало и с ЕУ, а основни узрок лежи у томе што се појављују нови добављачи из трећих земаља (САД, Кина и Русија), додао је Ласић.

Предсједник Регионалне привредне коморе Краљево Младомир Новаковић казао је како се БиХ налази у првих пет земља у робној размјени са Србијом.

Покушали смо да искористимо све предности које ова два велика региона имају, а то је одређена комплементарност у производима, тако да нам то даје велике могућност даљње сарадње, нагласио је Новаковић.

Иначе, из Србије је у Мостар дошло 20-так привредника који ће учествовати и на Међународном сајму Мостар 2012.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана