БиХ има основа да тражи заштиту

Марина Чигоја
БиХ има основа да тражи заштиту

БAЊAЛУКA - Aко Косово данас уведе царину од десет одсто на производе из БиХ и Србије, како је раније најављено, БиХ ће имати основа и разлога да затражи заштиту у Секретаријату CEFTA због кршења правила овог споразума.

Истакли су то у Министарству трговине и туризма РС поводом најава косовских власти да ће од 1. јуна увести царине за производе из БиХ и Србије као реципрочну мјеру због тога што ове двије земље не признају царинске печате Косова.

У Министарству трговине истичу да, с обзиром на то да је у име Косова CEFTA споразум потписала Мисија УН на Косову, а не влада у Приштини, те да БиХ, као и Србија, нису признале самопроглашену независност Косова, роба са печатом косовских власти не може бити увезена у БиХ.

- Централноевропски споразум о слободној трговини (CEFTA) забрањује увођење нових царина између страна потписница, те увођење најављених мјера од стране Косова представља једнострану мјеру која није у складу са принципима овог споразума - нагласили су у Министарству.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ истичу да још увијек нису добили званично обавјештење косовских власти о увођењу царине на производе у БиХ.

- За сада имамо само најаву увођења реципрочних мјера Србији и БиХ од стране Косова због непризнавања косовских царинских печата. С обзиром на то да БиХ има значајан извоз на Косово, оваква мјера поскупила би извоз БиХ, али и довела у питање и конкурентност производа из БиХ у односу на исте производе који су поријеклом из земаља које би несметано наставиле да извозе на Косово - истичу у Министарству.

Додају да је најава о увођењу царине било и у претходном периоду, али да до тога до сада није дошло.

- С обзиром на то да се ради о проблему који са аспекта БиХ поред техничке, има и политичку димензију, његово рјешавање није било могуће на бази тумачења техничких одредби CEFTA споразума, нити активностима овог министарства које је надлежно за трговинску, а не спољну политику БиХ - казали су у овом министарству.

Косовски министар трговине и индустрије Мимоза Кусари-Љиља најавила је увођење царине за робу произведену у Србији и БиХ од десет одсто, као и да би могла да услиједи блокада на увоз робе у цјелини.

- Прво ће бити наплаћивана царина од десет одсто и ако видимо да нема резултата, почећемо блокаду на увоз робе у цјелини, као што раде са робом с Косова у те двије земље - рекла је Кусари-Љиља.

Извоз

Стручни сарадник за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран каже да БиХ има велики суфицит са Косовом и све бољу структуру извоза.

- То је једно од ријетких тржишта гдје извозимо широку лепезу производа, укључујући и прехрамбене. Прекид и отежавање извоза значајно би погодило домаће привреднике - казао је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана