БиХ има најнижи кредитни рејтинг на западном Балкану

Aгенције
БиХ има најнижи кредитни рејтинг на западном Балкану

Најстабилнији кредитни рејтинг међу земљама бивше Југославије има Словенија, док је у Босни и Херцеговини забиљежен најнижи кредитни рејтинг

Док су посљедњих дана широм Европе, агенције за оцјену кредитног рејтинга смањиле кредитни рејтинг многим европским земљама, већина земаља бивше Југославије већ имају кредитни рејтинг који их сврстава у категорију земаља са лошим кредитним рејтингом.

Прошлог мјесеца агенција за оцјену кредитног рејтинга Moody's Инвесторс Сервице потврдила је Босни и Херцеговини суверени кредитни рејтинг "Б3" и измијенила изгледе „са посматрања – негативно на стабилне изгледе". Тиме је агенција Moody's потврдила да је кредитни рејтинг БиХ у категорији лоших. Такође, у марту 2012. агенција Standard & Poor's потврдила је Босни и Херцеговини суверени кредитни рејтинг "Б" и измијенила изгледе "на посматрању - негативно" на стабилне изгледе.

У јуну 2012. године, агенција за кредитни рејтинг Standard & Пурс у свом најновијем извјештају потврдила је кредитни рејтинг Македоније за страну и домаћу валуту као стабилан ББ/Б, указујући на повољну фискалну политику и мали дуг.

Агенција Fitch Ratings саопштила је у мају да кредитни рејтинг Србије није угрожен и да је ситуација у земљи "у оквиру толеранције нивоа рејтинга ББ минус са стабилним изгледом".

Рејтиншка агенција Moody's у јуну је Хрватској смањила финанцијску прогнозу са стабилне на негативну због несигурности економског раста, ослабљеног извозног сектора, као и великог ризика проведбе владиних фискалних мјера штедње и резања трошкова. Међутим, Moody's је и поред смањења прогнозе задржао кредитни рејтинг Хрватској на Баа3, једном од нивоа од такозваног "рејтинга смеће".

Кредитна рејтинг агенција "Standard and Poor's" у посљедњем извјештају у јуну 2012. године снизила је Црној Гори кредитни рејтинг са оцјене ББ на оцјену ББ-. Истовремено, Црној Гори је унапријеђена оцјена прогнозе са негативне на стабилну.

Агенција за оцјену кредитног рејтинга Moody's Investors Service прошли мјесец је Албанији забиљежила кредитни рејтинг на нивоу Б1, док је прогноза добила оцјену стабилна.

Иако у односу на остале земље из окружења Словенија има висок кредитни рејтинг, агенција за оцјену кредитног рејтинга Moody's Investor Service прошле седмице је снизила кредитни рејтинг Словеније, на Баа2 са А2, задржавши негативну прогнозу.

-Турска економија једна од ријетких са позитивним трендовима

Агенција Moody's Investor Services прошлог је мјесеца смањила изгледе за врхунски Ааа кредитни рејтинг Њемачке, Холандије и Луксембурга са стабилних на негативне, јер дужничка криза у еурозони пријети и најстабилнијим чланицама тог блока. Агенција "Moody's" смањила је Шпанији кредитни рејтинг за три степена, са А3 на Баа3 - он је стављен "на разматрање", што значи да може бити промијењен у негативном смјеру. Иста агенција потврдила је Ааа кредитни рејтинг Финске и задржала његове изгледе стабилнима. Агенција Moody's у јуну је повећала оцјену за Турску са БА2 на БА1 и изразила позитиван тренд турске економије.

Агенције дијеле све ознаке рејтинга у неколико категорија према критеријима кредитне способности и кредитног ризика а које се означавају словима од А до Ц, односно Д. А представља највиши кредитни рејтинг док Д представља најнижи степен. У оквиру сваке категорије постоје нивои рејтинга у зависности од тога како је процијењена позиција државе, као јака, просјечна или слаба. При томе, агенција Moody's Investors Service за означавање тих нивоа користи нумеричке ознаке, а Standard & Poor's ознаку плус (+) или минус (-).

Агенције дају мишљење за изгледе или очекивања (енгл. оутлоок) у виду описне оцјене у ком смјеру би се рејтинг могао кретати у будућности. Изгледи могу бити позитивни, стабилни, негативни и промјењиви у зависности од развоја догађаја. Значење наведених описних изгледа је сљедеће: позитиван - рејтинг може бити повећан, стабилан - рејтинг се вјероватно неће мијењати, негативан - рејтинг може бити смањен, а промјењив изглед у зависности од развоја догађаја - може доћи до повећања, смањења или потврде додијељеног рејтинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана