БиХ има најгоре трговце у региону

Тања Шикањић
БиХ има најгоре трговце у региону

БAЊAЛУКA - БиХ је по трећи пут заредом добила најгору оцјену у региону по квалитету трговачких услуга, показало је најновије истраживање Aгенције за мџстерџ схоппинг Хераклеа.

Према овом истраживању, продавци у Словенији су најбољи по квалитету услуге у регији, на другом мјесту је Македонија, а на трећем Хрватска.

Истраживање је показало да је у БиХ квалитет услуге најслабији у регији, те је оцијењен са 58,76 одсто.

Тајни купци су у седам земаља - Словенији, Хрватској, БиХ, Србији, Црној Гори, Македонији и Бугарској, посјетили 960 различитих објеката - аутосалона, туристичко-угоститељских објеката, банака, малопродаје, продајних мјеста телекомуникацијских предузећа, бензинских пумпи, супермаркета, те услужних објеката.

При томе су обраћали пажњу на пет основних елемената добре услуге - поздрав, утврђивање потреба и жеља купаца, представљање производа, нуђење додатног производа и захвалност на посјети.

Према резултатима истраживања, купце су најмање поздрављали продавци у Црној Гори, најмање су им захваљивали продавци у Бугарској, док су у БиХ продавци најслабије испитали потребе купаца, презентовали им производ, те понудили додатни производ.

Као највећи разлог лоше услуге у БиХ секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић наводи то што на домаћим просторима као продавци раде људи који се нису образовали за тај посао, што се негативно одражава у њиховом поступању према купцима.

- Трговци који се нису образовали за тај посао нису упознати са основним постулатима у области трговине, односно да они зависе од купаца и да, у складу са тим и треба да се понашају према њима, што веома често није случај - истакао је Петровић.

Он је додао да је начин опхођења продавца према купцима кључан у трговини, али да у том погледу продавци у РС веома често остављају лош утисак код купаца.

Истраживање основних елемената квалитета услуге, спровела је од 10. до 25. маја агенција Хераклеа у сарадњи са агенцијама за тајанствену куповину у регији.

Словенија

Квалитет услуге, по други пут, је најбоље оцијењен у Словенији и износи 77,02 одсто. Посматрајући елементе добре услуге, продавци у државама регије највише су поздрављали своје купце, 82,29 одсто, а као најбоље, истакле су се услужне дјелатности, односно козметичари, фризери и педикири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана