БиХ и Србија најлошије у региону по условима пословања

СРНА
БиХ и Србија најлошије у региону по условима пословања

Београд - БиХ се по условима пословања налази на 131. позицији међу 189 земаља, док је Србија налази се на 93. позицији – наводи се у данас објављеном Извјештају о условима пословања за 2014. годину Свјетске банке и Међународне финансијске корпорације.

Ове двије земље нису провеле ниједну реформу у односу на прошли извјештај, па је БиХ пала за пет мјеста, а Србија за седам.

У претходних годину дана, како се наводи, Србија није спровела ниједну регулаторну реформу, а у области плаћања пореза је отежала пословање, јер је повећала корпоративни порез.

По лакоћи добијања грађевинске дозволе, Србија је на 182. мјесту или међу 10 најгоре позиционираних земаља у свијету.

Предузетник у Србији да би добио грађевинску дозволу мора да прође у просјеку кроз 18 процедура за које му је потребно 269 дана.

По једноставности плаћања пореза Србија је на 161. мјесту, са 66 уплата годишње које захтијевају 279 сати, док је у заштити инвеститора Србија на 80. мјесту.

За започињање бизниса у Србији потребно је шест процедура, 11,5 дана и ни динар издвајања за минимални капитал, што је Србију сврстало на 45. мјесто у поређењу са 42. у прошлогодишњем извјештају.

Кад је ријеч о приступу струји, Србија је са прошлогодишњег 76. мјеста пала на 85. позицију, по основу регистрације непокретности је на 44. мјесту, што је пад за три мјеста, док је по једноставности добијања кредита ове године пала са 40. на 42. позицију.

Од земаља западног Балкана, најбоље је позиционирана Македонија која је ове године забиљежила благи пад са 23. на 25. мјесто иако је спровела реформе у шест области.

Црна Гора је напредовала седам позиција, на 44. мјесто, након што је увела јединствени шалтер за брзе одговоре и систем нотара.

Саморпоглашено Косово је ове године међу водећим реформаторима у свијету са реформама у области започињања бизниса, грађевинских дозвола и регистрације имовине, које су омогућиле скок од 12 мјеста, на 86. позицију.

Хрватска је провела пет реформи и тако дошла на 89. мјесто на листи, док је Албанија одмах иза ње са реформом у области плаћања пореза.

Македонија је на петом мјесту од 50 земаља које су од 2005. године до данас највише напредовале.

Лидери у најбољим условима за компаније су као и прошле године Сингапур, Хонг Конг и Нови Зеланд, док су на зачељу Либија, Централноафричка Република и Чад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана