БиХ и Србија најгоре за трговање у региону

Марина Чигоја
БиХ и Србија најгоре за трговање у региону

Бањалука - БиХ се налази на 78. мјесту по слободи трговине на листи 138 земаља, што је уз Србију сврстава на само дно региона, показује извјештај Свјетског економског форума о слободи трговине у свијету за 2014. годину.

Индекс лакоће трговања показује у којој су мјери у свјетским економијама развијене институције, политике, инфраструктура и услуге које омогућавају слободан проток робе преко граница до одредишта. Свака држава је оцијењена у четири категорије - отвореност тржишта, царинско уређење, развијеност инфраструктуре и оперативног окружења и пословног окружења.

Свјетски економски форум рангирао је БиХ по критеријуму приступа њеном тржишту на 45. мјесто у свијету, док је за ефикасност царинске администрације добила најлошију оцјену и налази се на 90. мјесту у свијету. По развијености инфраструктуре БиХ се налази на 88. мјесту, док је по пословном окружењу на 64. мјесту.

Као кључни проблеми у извозу БиХ наведени су технички захтјеви и стандарди из иностранства, захтјеви за поријекло робе, потешкоће у испуњењу захтјева купаца у вези са квантитетом и квалитетом, отежавајуће процедуре на страним границама и приступ финансијама. С друге стране, међу препрекама при увозу најзаступљеније су тарифе, компликоване увозне процедуре, високи транспортни трошкови, технички услови и стандарди на домаћем тржишту, неадекватна телекомуникациона инфраструктура, корупција на граници, криминал и крађе.

На листи Свјетског економског форума из бивше Југославије најбоље је пласирана Словенија, а слиједе Црна Гора, Хрватска, Македонија и Србија.

У извјештају се оцјењује да баријере у трговини успоравају економски опоравак у свијету и да многе владе још не успијевају да уведу понекад једноставне реформе које би допринијеле економском расту и социјалном напретку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана