БиХ и ентитети без буџета за 2011.

Ж. Домазет, М. Чигоја
БиХ и ентитети без буџета за 2011.

СAРAЈЕВО - Министри финансија БиХ, Републике Српске и ФБиХ ни у петак нису постигли договор о оквирним буџетима за идућу годину, саопштено је из Савјета министара БиХ.

На сједници Фискалног савјета БиХ у Сарајеву закључено је да систем који регулише ситуације привременог финансирања осигурава фискалну одговорност у 2011. години до усвајања буџета.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је "Гласу Српске" да на сједници није било договора о оквирном нацрту буџета БиХ за идућу годину.

- Министарство финансија ФБиХ добило је све позитивне оцјене од представника Међународног монетарног фонда (ММФ) за испуњавање услова неопходних за добијање нове транше из стенд-бај аранжмана - рекао је Беванда и најавио да ће за реализацију аранжмана са ММФ-ом бити потребна и нова усаглашавања.

Предсједавајући Фискалног савјета БиХ Никола Шпирић рекао је послије сједнице Савјета, која је у уторак одржана у Бањалуци, да би за све у БиХ било добро да се дође до договора о буџетима за 2011. годину јер ће од тога зависити и однос других међународних финансијских институција за покриће дефицита за идућу годину.

Шпирић је рекао да глобални буџетски оквир мора да подразумијева да сви, и држава и ентитети, поднесу терет изазова који стоје пред БиХ.

Још је истакао да основни проблем представља питање колико ће бити захватано од индиректних пореза.

- Постоје различита рјешења о начину подјеле, односно о томе колико ће прихода добити ентитети, а колико БиХ - истакао је Шпирић.

На састанку министра финансија и трезора БиХ Драгана Вранкића са шефом мисије ММФ-а Костасом Кристоуом почетком мјесеца наглашено је да представници ММФ-а и Фискалног савјета БиХ до 15. новембра треба да договоре глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ за период од 2011. до 2013. године, што је основни циљ боравка мисије у БиХ.

ММФ

На другом дијелу сједнице Фискалног савјета БиХ, којој су присуствовали су и чланови мисије ММФ-а, закључено је да су на крају септембра испуњени сви показатељи извршења програма, како је и било предвиђено.

- Изражено је очекивање да ће нове власти на свим нивоима у БиХ наставити испуњавање неопходних мјера прилагођавања, утврђене политикама кроз стенд-бај аранжман - наведено је у саопштењу из Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана