БиХ и Албанија имају најнижи кредитни рејтинг на Балкану

Анадолија
БиХ и Албанија имају најнижи кредитни рејтинг на Балкану

Сарајево - Док су посљедњих мјесеци широм Европе, агенције смањиле кредитни рејтинг многим европским земљама, већина земаља бивше Југославије су већ на нивоу који их сврстава у категорију земаља с лошим кредитним рејтингом.

Међутим, резултати истраживачког тима агенције “Анадолија” показали су да од земаља региона БиХ има најнижи кредитни рејтинг који ју је сврстао у групу земаља са спекулативном кредитном способношћу као и високим кредитним ризиком.

Тако је у јулу 2012. године агенција за оцјену кредитног рејтинга Мудис потврдила БиХ кредитни рејтинг “Б3” и измијенила изгледе „са посматрања - негативно на стабилне изгледе”.

Тиме је агенција Мудис потврдила да је кредитни рејтинг БиХ у категорији лоших.

Такође, у марту 2012. агенција Стандард и Пурс потврдила је БиХ кредитни рејтинг “Б” и измијенила изгледе “на посматрању - негативно” на стабилне изгледе.

Од осталих земаља региона одмах иза БиХ слиједи Албанија у којој, такође, постоји висок кредитни ризик.

Агенција за оцјену кредитног рејтинга Мудис у јулу 2012. године је Албанији забиљежила кредитни рејтинг на нивоу Б1, док је прогноза добила оцјену стабилна.

Одмах иза Албаније слиједе Македонија, Црна Гора и Србија које имају статус земаља са знатним кредитним ризиком и кредитном способношћу са спекулативним елементима.

Агенција Стандард и Пурс у мају ове године снизила је рејтинг Македоније за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути са “ББ” на “ББ-”, упозоравајући на смањену транспарентност јавних финансија и слабије изгледе за раст предузетништва.

Разлог су економски притисци у региону, сужен маневарски простор иностраних власника домаћих банака, тешкоће у управљању владиним финансијским обавезама и појачана јавна потрошња на непродуктивну имовину.

Кредитна агенција Мудис у свом посљедњем извјештају о Црној Гори није мијењала њен кредитни рејтинг који је већ двије године на нивоу Ба3, а потврђене су и стабилне прогнозе.

Тренутни рејтинг, међутим, могао би се суочити са силазним притиском ако се прогнозе за јавне финансије и биланс плаћања значајно погоршају или ако посљедњи покушаји фискалне консолидације и институционалног јачања не буду успјешни.

Кредитна агенција Фич у јулу ове године потврдила је кредитни рејтинг Србије “ББ минус с негативним изгледима”.

Задржавање рејтинга Србије на непромијењеном нивоу дијелом је одраз неизвјесности стања јавних финансија, брзог раста јавног дуга, крхког економског опоравка, и неизвјесности аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ).

Ниво рејтинга Србије, према Фичу, подржавају висок ниво прихода по становнику, врхунски обучена радна снага, побољшање услова пословања и одлука Европске уније да отвори преговоре о чланству са Србијом.

Најбољи кредитни рејтинг на Балкану има Хрватска и поред чињенице да је овој земљи прије неколико дана снижен кредитни рејтинг за једну оцјену.

Наиме, кредитна агенција Стандард и Пурс ових дана је снизила прогнозу кредитног рејтинга Хрватске са “стабилне” на “негативну”.

У саопштењу Стандард и Пурса наведено је да би кредитни рејтинг Хрватске сљедеће године могао бити угрожен, ако се настави слабљење њене економије, повећа фискални дефицит, а спољни дуг нарасте.

- Према нашем мишљењу, економска корист Хрватске од недавног уласка у Европску уније ће бити ограничена структурним изазовима, политичким ограничењима по фискалне реформе и неповољним вањским окружењем - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана