БиХ гледа у леђа Замбији и Нигерију

Тања Шикањић
БиХ гледа у леђа Замбији и Нигерију

БAЊAЛУКA - Од 140 земаља свијета БиХ је једна од 20 у којима је за покретање бизниса потребно највише времена, односно 55 дана, а по овом питању БиХ је гора и од изразито неразвијених земаља као што су Замбија, Руанда и Нигерија.

Ово се наводи у годишњем извјештају "Global Competitiveness Report" (GCR), који је објавио Свјетски економски форум, а према којем се у већини других држава пословање покреће за максимално 20 дана.

Од укупно 140 земаља обухваћених истраживањем, најбоље је рангиран Нови Зеланд, гдје је за покретање пословања предузетницима потребан само један дан.

У Aустралији су за покретање бизниса потребна свега два дана, док су за то у Сингапуру, Македонији, Џорџији и Руанди потребна по три дана.

- Предузетници у Канади, Исланду и Мађарској посао покрећу за пет дана, а у Италији, Португалији, Словенији и СAД за шест - наводи се у извјештају GCR-а.

Од БиХ је боља и Замбија, гдје покретање бизниса траје 18 дана, као и Нигерија, гдје тај посао траје 31 дан.

По овом параметру, БиХ је далеко и иза сусједних земаља, односно Србије, гдје је за покретање бизниса потребно 13 дана и Хрватске, гдје се посао покреће за седам дана.

По броју дана потребних за покретање бизниса БиХ се налази на 124. мјесту од укупно 140 земаља, те прати земље трећег свијета, односно Свазиленд, чији становници посао покрећу за 56 дана, те Уругвај, за 65 дана.

Предсједник Центра предузетничких иницијатива РС Aлександар Додик је истакао да домаћи улагачи немају избора, па бизнис покрећу под врло неповољним условима, суочавајући се са низом баријера у области пословања.

- Када страни инвеститор одлучује да улаже на неко тржиште, прије свега се интересује за величину тржишта. Међутим у том погледу БиХ није у предности у односу на друге земље, други фактор је је профитна стопа, а трећи лакоћа пословања. Сам број дана потребан за покретање новог бизниса показује колико је тешко уопште покренути посао код нас - истакао је Додик.

Република Српска

Да је стање у Републици Српској много повољније него у ФБиХ показује податак да су становницима у РС за покретање сопственог бизниса потребна 23 дана.

- Према извјештају Свјетске банке, који прати спровођење реформи у окружењу у области унапређења пословног амбијента, а који је публикован у јуну ове године у Бечу, Бањалука и Скопље су највише унаприједили пословни амбијент у односу на 20 других градова југоисточне Европе - истакла је портпарол Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС Данијела Пејић.

Она је додала да је у односу на 2008. годину Бањалука за 28 дана скратила период за покретање новог бизниса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана