БиХ дала гаранцију за кредит EBRD

Глас Српске
БиХ дала гаранцију за кредит EBRD

СAРAЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и потпредсједник Европске банке за обнову и развој (EBRD) Варел Фреман потписали су јуче у Сарајеву Уговор о јемству за кредитну линију Aгенцији за осигурање депозита БиХ, којим држава гарантује да ће зајам који је предмет Уговора о зајму отплатити у потпуности или дјелимично, а ако то не уради зајмопримац, односно Aгенција за осигурање депозита БиХ, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Aгенција за осигурање депозита БиХ закључила је раније Уговор о зајму са Европском банком за обнову и развој у износу од 50 милиона евра, који ће Aгенцији омогућити да повећа износ осигураних депозита грађана на 50.000 марака, са  садашњих 20.000 и тиме се приближи нивоима осигураних депозита у сусједним земљама, наводи се у саопштењу.

- Пројектом ће се повећати повјерење грађана у банкарски сектор, те испунити једна од антикризних мјера Савјета министара коју је подржао и Међународни монетарни фонд у оквиру стенд-бај аранжмана - навели су из Министарства.

Подршку кредитној линији пружила је и Европска унија донаторским средствима у првој фази у износу од милион евра кроз IPA фондове за 2009. годину, а најављена је и додатна подршка у истом износу из IPA фондова за 2010. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана