БиХ – центар трговине на Балкану

Агенције
БиХ – центар трговине на Балкану

Брисел - БиХ као потенцијални кандидат за чланство у ЕУ има двије опције на располагању да ријеши проблем финансијске и политичке корупције - остати на путу ка чланству у ЕУ и оснажити своју позицију на Балканском полуострву тако што ће постати центар трговине у региону, преносе агенције.

Чини се да је БиХ изабрала да слиједи оба правца, али није истински посвећена ниједном, наводи се у тексту под насловом “Сарајево на раскрсници” који је објављен на сајту ЕУ “Јурополитикс”.

Иако БиХ није поднијела формалну апликацију за чланство у ЕУ, јер није затворена Канцеларија високог представника, што је био предуслов апликације за чланство, БиХ је од Европске комисије у јуну добила Мапу пута за приступ Унији.

- Ако власти у БиХ не буду показале убрзан напредак то ће само потврдити већ критиковану неспособност БиХ да крене напријед на путу ка ЕУ - наводи се у тексту и додаје да док неки званичници ЕУ криве Сарајево за ову ситуацију, други сматрају да и међународна заједница треба да сноси дио кривице.

Други пут којим БиХ може да крене, паралелно са европским аспирацијама, је да постне нови центар цјелокупне балканске трговине.

- Као мост између Запада и Истока, БиХ већ неке земље виде тачку приступа тржишту Балкана - наводи се у тексту.

У тексту се подсјећа да је Турска већ предузела кораке као успостављању послвних веза и отварању фирми у БиХ.

- Око 620 година што је Отоманско царсто освојило ову земљу Анкара сада поново улази у ту земљу са циљем јачања билатералних и трговинских веза - наводи се у тексту, и додаје да је према подацима Агенције за статистику БиХ, прошле године Турска била међу првих пет земаља по инвестицијама у БиХ.

Док су инвеститори и даље забринути и боје се улагања у БиХ, њена близина ЕУ чини земљу привлачном за страна улагања.

Стране инвестиције у БиХ 2011. године износиле су укупно 313 милиона евра, што је значајно мање у односу на сусједну Хрватску (1 милијарда) и Србију (1,5 милијарди).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана