БиХ ће поднијети пријаву против Косова

Тања Шикањић
БиХ ће поднијети пријаву против Косова

БAЊAЛУКA - БиХ ће се жалити Секретаријату CEFTA на одлуку владе самопроглашеног Косова да уведе царине од десет одсто на робу која из БиХ долази на Косово, како би се што прије предузеле мјере да се ова одлука поништи. Косово на овакав начин директно крши CEFTA споразум.

Изјавио је то јуче "Гласу Српске" министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић.

- Проблем је настао када су органи Косова документа која прате њихову робу при извозу у БиХ, почели овјеравати печатом владе Косова на царини. БиХ није признала независност Косова, тако да њихови печати ни царинска служба не могу бити признати у БиХ - истакао је Зиројевић.

Додао је да такозвана влада Косова није званични потписник CEFTA споразума, већ га је у њихово име потписао UNMIK, тако да је БиХ с пуним правом оспоравала њихове печате. У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ су нагласили да увођење царина од десет одсто на робу из БиХ, што прије треба да буде поништено, јер није у складу са Споразумом о CEFTA који регулише регионалну трговину. У Министарству су истакли да од представника Косова још нису добили званичну писмену информацију о увођењу поменутих мјера, али да ће по пријему обавјештења, све пријавити Секретаријату CEFTA.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је истакао да би се, с обзиром на то да CEFTA не предвиђа никаква ограничења приликом спољнотрговинске размјене између земаља потписница, увођење царина требало што прије поништити.

- Очекујемо да надлежне институције у БиХ што прије одреагују, јер би се у супротном такса од десет процената веома негативно одразила на конкурентност наших производа на тржишту Косова - истакао је Благојевић и додао да је Српска до сада имала позитиван трговински промет са UNMIK-ом.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је истакао да је царина од десет одсто уведена као привремена мјера, за коју је предвиђено да у догледно вријеме пређе у тоталну забрану увоза, ако БиХ и Србија не признају печат Косова.

- С обзиром на то да БиХ има значајан извоз на Косово, оваква мјера поскупјела би извоз БиХ, али и довела у питање конкурентност производа из БиХ у односу на исте производе поријеклом из земаља које би несметано наставиле да извозе на Косово - истакао је Хасић. Он је додао да БиХ има велики суфицит са Косовом и све бољу структуру извоза.

- То је једно од ријетких тржишта гдје извозимо широку лепезу производа, укључујући и прехрамбене. Прекид и отежавање извоза значајно би погодило домаће привреднике - истакао је Хасић.

Косово, Србија и БиХ су потписници споразума CEFTA са осталим тржиштима југоисточне Европе, у којем нема царине у кретању робе, већ само порез у висини од 18 одсто.

Србија

Влада Косова је у сриједу одлучила да на основу реципроцитета успостави ембарго на увоз робе из Србије, као одговор на то што Србија не признаје печат косовске царине. Привредна комора Србије оцијенила је да ова одлука представља драстично кршење CEFTA споразума, па од ове организације, њених чланица, као и од ЕУ очекује осуду тог поступка. Најмање 20 камиона са робом из Србије спријечена су јуче да уђу на Косово, а Европска унија сматра да једностране акције и мјере, попут одлуке Приштине да уведе ембарго на увоз робе из Србије, не рјешавају проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана