БиХ ће надмашити Србију и Хрватску

Жељка Кокот
БиХ ће надмашити Србију и Хрватску

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) потврдила је новембарску прогнозу економског раста у БиХ од по три одсто за 2016. и 2017. годину.

Ова финансијска институција оцијенила је да је економија БиХ у 2015. години наставила да показује значајну отпорност са најјачим нивоом раста од 2008. године. Раст бруто домаћег производа (БДП) је, како је наведено у извјештају о економским перспективама земаља региона, помогнут јаким производним перформансама и опоравком пољопривреде послије велике штете од поплава које су у мају 2014. године потопиле ову привредну грану.

У ЕБРД-у истичу да би одобравање новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), о коме власти у БиХ тренутно преговарају, представљало значајну подршку макроекономској стабилности.

- Власти на свим нивоима се од јула 2015. године залажу за нову реформску агенду која би требало да доведе до важних и дугоочекиваних структурних реформи. Стога очекујемо да ће у овој и наредној години економија БиХ расти по стопи од три одсто - процјена је ЕБРД-а, уз упозорење да би фискални ризици и могуће политичке кризе могли бити најзначајније кочнице економског опоравка.

Анализа економског раста у земљама југоисточне Европе показала је да је он током 2015. године био скроман у свим земљама, са просјеком од 2,2 одсто и уз значајно одступање по појединим земљама. Стручњаци ЕБРД-а процјењују да ће ове године просјечни раст у земљама југоисточне Европе износити 2,4 одсто, а да би у 2017. могао досегнути око три одсто.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић није много оптимистичан и сматра да су прогнозиране стопе раста за БиХ помало нереалне јер идентичне прогнозе у претходним годинама нису остварене.

- Приливи у буџете по основу пореза су у прва четири мјесеца мањи у односу на исти период лани и тешко је очекивати толики раст БДП-а - каже Дудуковић.

Власти би, према његовом мишљењу, морале растеретити привреду, што би омогућило јачи замах реалног сектора, чија производња и продаја генеришу раст БДП-а.

- То се може постићи скидањем административних баријера и смањењем пореских оптерећења, али не видим да држава нешто ради на том питању - закључује Дудуковић.

БиХ домаћинство конференције

БиХ је на годишњој конференцији Одбора гувернера ЕБРД-а у Лондону јуче изабрана за домаћина те смотре бизниса 2019. године. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић поднио је кандидатуру БиХ прошле године на скупу ЕБРД-а у Грузији и након провјера ју је прихватило 65 гувернера земаља чланица ЕБРД-а.

За предсједника ЕБРД-а поново је изабран Сума Чакрабарти, са којим је Шаровић одржао билатерални сусрет на којем су презентовани планови банке за улагања у БиХ.

Процијењене стопе раста (%)

2016. 2017.

Црна Гора 4,0     3,0

Македонија         3,2     3,5

Албанија    3,3     3,5

БиХ   3,0     3,0

Словенија  2,0     2,3

Србија        1,8     2,3

Хрватска    1,5     1,5

Југоисточна Европа     2,4     3,0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана