БиХ би могла привући двије милијарде евра

Глас Српске
БиХ би могла привући двије милијарде евра

СAРAЈЕВО - БиХ би годишње могла привући између 1,5 и двије милијарде евра директних страних инвестиција, уколико би извршне власти на државном и ентитетском нивоу предузеле озбиљне мјере у секторима у којима БиХ има потенцијала, као што су пољопривреда и енергетика, рекао је јуче у Сарајеву члан Управног одбора Савјета страних инвеститора у БиХ Ђулио Морено.

На презентацији публикације "Бијела књига за 2010/11. годину" Морено, који је и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ, оцијенио је да би челни људи БиХ требало да буду проактивнији, те да буду уклоњене препреке које се могу одстранити и у том случају би земља могла имати свијетлу економску будућност, пренијеле су агенције.

Према његовим ријечима, прошле године је износ директних страних улагања у БиХ био готово занемарив и варирао је, зависно од различитих анализа, између 200 милиона и 300 милиона евра.

- То је нешто што се не смије наставити. Уколико ова земља жели да постане нормална и настави напредак на свом путу европских интеграција, мора повећати износ директних страних улагања - упозорио је Морено и додао да би се то и догодило, од великог значаја је да се уклоне препреке и да се олакшају баријере које још постоје, а могу се ријешити кроз законе и управу.

Он сматра да је у овом тренутку, када се још осјећају ефекти глобалне финансијске кризе и када нова власт ступа на снагу, јако важно да они узму у обзир овај документ и препоруке које садржи.

Морено је изразио наду да ће се нова извршна власт у БиХ, узимајући у обзир овај документ и његове препоруке, фокусирати на успостављање бољег окружења и на привлачење директних страних инвестиција, као заиста важног елемента економског раста земље.
Члан Управног одбора Савјета инвеститора БиХ Сеад Миљковић нагласио је важност формирања власти на државном нивоу, са циљем побољшања рејтинга који је из "два Б позитивног", у мају ове године отишао у "два Б негативно".
Говорећи о директним страним инвестицијама у БиХ у прошлој години, Миљковић је рекао да су оне "испод сваког минимума", те да БиХ има потенцијала да привуче стране инвеститоре, јер има природне ресурсе, али ако инвеститори, како је рекао, наилазе на проблеме на свим нивоима власти, онда сматрају да је једноставније инвестирати негдје друго.

Давиди

Вршилац дужности шефа делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди сматра да је проблем са којим се суочавају страни инвеститори у БиХ што нису створени услови за њихов лакши улазак у земљу, те да су ти проблеми, како за стране, тако и за домаће инвеститоре, у вези и са пословањем и отварањем нових фирми у БиХ.
- У великој мјери ово се односи на доношење закона и других правних аката који морају бити донесени да би се пословна клима поправила. Такође, одређене мјере се морају спровести у смислу ЕУ интеграција БиХ и посебно стварање јединственог економског простора у БиХ - истакао је Давиди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана