БиХ атрактивна за инвеститоре

Марина Чигоја
БиХ атрактивна за инвеститоре

Беч - БиХ је атрактивна дестинација за инвестиције из Aустрије, о чему говори ширење и раст улагања посљедњих година, а аустријски инвеститори су заинтересовани за улагања у области грађевинарства, саобраћајне инфраструктуре и електроенергетски сектор.

Рекао је то предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић током обраћања на Пословном форуму привредника БиХ и Aустрије о теми “Перспективе привредне сарадње БиХ и Aустрије”, којем је присуствовало више од 200 привредника из ове двије земље.

Радмановић је истакао да ове двије земље имају пријатељске и стабилне политичке односе, те да је то одлична основа за унапређење економских и других односа.

Он је нагласио да је Aустрија уложила 22,2 одсто свих инвестиција у БиХ од 1995. до 2011. године.

- Значајним присуством у подручју банкарства у БиХ, гдје тренутно дјелују четири аустријске банке, ова земља показује заинтересованост за учешће у процесу економске транзиције у БиХ - казао је Радмановић и додао да нису довољно искориштене могућности заједничких улагања у производни сектор, туризам, те кориштење природних ресурса.

Он је истакао да је охрабрујуће што су у 2012. директне стране инвестиције наставиле да расту и што су знатно надмашиле претходне године.

- Стране инвестиције у 2012. години у БиХ износиле су 508 милиона евра, што је пуно ближе износима који су били биљежени прије настанка кризе - рекао је Радмановић и истакао да су највеће слабости привреде БиХ висока незапосленост, транзиционо сиромаштво, велик и неефикасан јавни сектор и мали обим реалне економије.

Радмановић је казао да је инвестициона клима у БиХ, због економске кризе и компликованих процедура још неповољна за стране инвеститоре, те да су власти БиХ предузеле активности да поједноставе процедуре за издавање дозвола за рад предузећа, с циљем лакшег и бржег улагања.

Додао је да би веће учешће аустријских фирми и предузећа у процесу приватизације у БиХ могло бити једна од области конкретне сарадње у обостраном интересу.

Радну посјету Aустрији Радмановић је започео сусретом са предсједником Привредне коморе Aустрије Кристофом Лајтлом.

Лајтл је подсјетио да је Aустрија већ годинама највећи инвеститор у БиХ и да су аустријске компаније овдје инвестирале више од милијарду евра.

Партнери

Радмановић је рекао да Aустрија спада у најзначајније спољнотрговинске партнере БиХ, и то у првих десет земаља партнера. Aустрија је са укупних 1,2 милијарде евра највећи инвеститор у БиХ, испред Србије, Хрватске и Словеније. Постоји око 400 аустријских фирми или 200 филијала аустријских предузећа које раде на тржишту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана