БиХ атрактивна за инострана улагања

Марина Чигоја
БиХ атрактивна за инострана улагања

БAЊA ЛУКA - БиХ је спремна за даљи развој привреде и представља сигурно подручје за пласман инвестиција и новца, а њена трајна опредијељеност за улазак у породицу модерних европских земаља, чини је још атрактивнијом за улагања.

Рекао је то јуче предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић током обраћања учесницима дводневног скупа у Бечу, који се под његовим покровитељством одржава у оквиру Бечког економског форума.

- Данашњи скуп сматрам нашим заједничким пројектом који представља својеврстан одјек и потврду порука Бечког економског форума који је одржан у Сарајеву 28. септембра 2009. године. Том приликом смо послали заједничке поруке о позитивној привредној клими и потенцијалима БиХ,  као и поруке инвеститорима да је БиХ спремна за даљи развој привреде и да представља сигурно подручје за пласман инвестиција и новца - поручио је Шпирић.

Констатовао је да економски разговори у Бечу представљају прилику за презентацију пословног и инвестиционог окружења,  али и могућност за конкретан договор привредне сарадње.

- Читав простор БиХ нуди изванредне могућности и капацитете у разним областима, попут инфраструктуре, комуникација, енергије, пољопривреде, трговине -  рекао је Шпирић.

Шпирић је позвао инвеститоре да улажу у БиХ, наглашавајући да институције у БиХ континуирано дограђују легислативу како би биле отклоњене баријере за страна улагања.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да, иако економија БиХ трпи штету због двоструког ударца у виду дуготрајне политичке блокаде с једне стране и негативних трендова на глобалном тржишту с друге стране, и власти и пословна заједница имају моћ да осигурају нове инвестиције и нова радна мјеста.

Он је позвао политичке странке да спроведу хитне економске реформе које су већ припремљене и договорене, а међу којима се налази и доношење модерних закона у области економије.
Међу другим договореним реформама, према његовим ријечима, налазе се модернизација и рационализација система банкарске супервизије, како би се унаприједило повјерење јавности у банкарски сектор и појачао његов допринос развоју.

У обраћању на другој пленарној сесији под називом "Могућности инвестирања и конкретни пројекти у различитим економским секторима у БиХ", министар комуникација и транспорта БиХ Рудо Видовић представио је учесницима два пројекта од велике важности за БиХ, а то су аутопут на коридору 5-Ц, обнова и развој међународне пловидбе на трансевропској транспортној оси "Ријека Сава".

Цефта

Никола Шпирић је поменуо и могућности које БиХ црпи из чланства у CEFTA споразуму, те додао да је подручје које покрива овај споразум веома атрактивно за улагање што ће свеукупно унаприједити међусобну регионалну сарадњу. Он сматра да цијели регион захваљујући том споразуму постаје знатно атрактивнији за страна улагања што треба да доведе до бржег повезивања са Европском унијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана