БиХ, Албанија и Македонија имају најнижи стандард

Анадолија
БиХ, Албанија и Македонија имају најнижи стандард

Сарајево - Према посљедњој анализи Међународног монетарног фонда (ММФ) Албанија, БиХ и Македонија имају најнижи животни стандард, док је лидер региона Словенија.

Према подацима ММФ-а из априла ове године Хрватска има 14.457 долара, а Словенија 24.533 долара бруто друштвени производ (БДП) по глави становника па заузимају 32, односно 45 мјесто на листи ММФ-а.

Црна Гора је на 69. мјесту,  са 7.317 долара, а Србија на 75 са 6.081 доларом бруто националног дохотка по глави становника.

Имајући у виду да висина бруто друштвеног производа даје реалну слику животног стандарда и економског раста у земљи, судећи према истраживању ММФ-а, може се закључити да је животни стандард од земаља у окружењу највиши у Словенији и Хрватској, а најнижи у Албанији, БиХ и Македонији, јавила је агенција “Анадолија”.

Највиши БДП у свијету има Луксембург и то 113.533 УСД по становнику, а сљеде Катар, Норвешка, Швајцарска, Уједињени Арапски Емирати, Аустралија, Данска, Шведска, Канада и Холандија.

Од земаља у средњој и југоисточној Европи, највећи БДП по становнику имају Словачка на 41. мјесту, Мађарска на 47, Турска на 59, Румунија на 65. и Бугарска на 70. мјесту ММФ-ове листе.

Посматрано према регијама и континентима, међу 20 најбоље пласираних земаља свијета, 12 су европске, што ову регију чини подручјем са убједљиво највећим степеном бруто домаћег производа по становнику.

Најбоље позициониране државе на нивоу Европе су Норвешка, Швајцарка и Данска, што значи да је у овим државама највећи животни стандард у односу на остатак Европе, док су најлошије позициониране Молдавија, Арменија и Грузија, гдје је стандард живота најнижи.

Истраживање ММФ-а , које третира висину бруто домаћег производа (БДП) по становнику у земљама југоисточне Европе и осталим дијеловима свијета, обухвата 144 државе које су уједно и чланице ММФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана