БиХ 82. на листи брендова земаља

Маријана Миљић
БиХ 82. на листи брендова земаља

Бањалука - БиХ је ове године, према индексу вриједности бренда, којим се мјери “пожељност” неке земље заузела 82. мјесто од 118 рангираних земаља, а у региону је најгоре прошла Србија, која се пласирала на 108. позицију.

Наведено је ово у анализи консултантске куће “FutureBrand”, која је приликом анализе и рангирања узимала у обзир елементе као што су систем вриједности, квалитет живота, пословна клима, културно насљеђе и туризам.

Од земаља региона најбоље се пласирала Хрватска, која се нашла на 41. мјесту, док је Словенија заузела 63. позицију. Црна Гора и Македонија нису ушле у конкуренцију.

Србија је наставила пад у посљедње двије године, с обзиром на то да је 2011. заузимала 97, а 2010. године 84. позицију. Хрватска је лани заузела 40. мјесто, а 2010. године 49. Словенија је прошле године била на 52, а 2010. на 54. мјесту. БиХ протеклих година није била на овој листи.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да би било добро да се БиХ у свјетским истраживањима налази на што бољем мјесту, јер би се тиме поправила њена слика у свијету.

- Чињеница је да Српска и ФБиХ располажу са многим потенцијалима. Међутим, највећи узрок лоше слике БиХ јавља се због слабе пословне климе и неатрактивности за стране инвеститоре. Ови недостаци вуку нас ка самом дну љествица у скоро свим истраживањима - рекао је Павловић.

По његовим ријечима, уколико власти у БиХ желе да поправе слику у свијету, морају да проуче у којим подручјима је БиХ најлошије оцијењена и на тај начин одреде правце дјеловања.

На првом мјесту љествице налази се Швајцарска, која је описана као земља која је усмјерена на своје грађане и њихове потребе. Описују је и као симбол економске, културне и социјалне стабилности у бурним данима с каквима се свијет суочава у посљедње вријеме.

На другом се мјесту нашла Канада, док је треће мјесто заузео Јапан. Четврто и пето мјесто припали су Шведској и Новом Зеланду. Занимљиво је да се Aмерика нашла тек на осмом мјесту, иза Aустралије и Њемачке. На посљедњем мјесту налази се Aвганистан.

Предвиђања

Консултантска кућа “FutureBrand” сачинила је и листу водећих брендова земаља у годинама које слиједе, а прво мјесто најпожељнијих земаља заузеће Уједињени Aрапски Емирати. У будућих топ десет сврстани су и Чиле, Малезија, Катар, Естонија, Кина, Исланд, Мексико, Бразил и Турска.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана