Биће уложено 3.000.000 КМ и запослено 120 људи

Марина Чигоја
Биће уложено 3.000.000 КМ и запослено 120 људи

БAЊAЛУКA - Грађевинско предузеће "Крајина" јуче је и званично постало нови власник бањалучког предузећа "Нови Јелшинград", а купопродајним уговором који је вриједан 6,85 милиона КМ предвиђено је да "Крајина" у ово предузеће у идуће три године инвестира три милиона КМ и запосли најмање 120 радника.

Уговор о продаји "Новог Јелшинграда" јуче су у Бањалуци потписали министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић и директор предузећа "Крајина" Борко Ђурић.

Ковачевић је послије потписивања уговора рекао да су у Влади РС увјерени да ће нови власник направити од "Новог Јелшинграда" респектабилну компанију каква је она некад била.

- Купац у сљедећих 30 дана треба да уплати новац. Увјерени смо да ће ГП "Крајина" у потпуности испунити обавезе које се односе на број запослених, инвестиције и задржавање дјелатности, што је овим уговором и прецизирано - нагласио је Ковачевић.

Ђурић је истакао да "Крајина" има веома озбиљне намјере са куповином овог предузећа и да нема никакве дилеме када је у питању судбина овог предузећа.

Нови власник истакао је да ће све оно што су преузели као обавезу у уговору, односно запошљавање 120 радника, од чега 60 бивших радника "Јелшинграда", инвестирање од најмање три милиона и задржавање регистроване дјелатности бити у потпуности испоштовано.

- Регистрована производња биће настављена уз одговарајућа проширења. Сигурно је да ћемо обезбиједити и већа улагања и већи број запослених, а највјероватније ћемо искористити и могућност која стоји у уговору, а то је да се прошири дјелатност искључиво у домену машинске индустрије, којој припада и досадашње пословање овог предузећа - истакао је Ђурић и додао да је у "Новом Јелшинграду" већ пријављено двадесетак радника.

Ђурић је потврдио да је на земљишту на којем се налази ово предузеће раније урађена измјена регулационог плана и да је планирана изградња кућа за бивше раднике "Јелшинграда" што није реализовано.

- То је изван овог уговора и нема никакве везе са оним што ми планирамо. Немамо намјеру саградити ниједан квадратни метар стамбеног простора, све што је планирано односи се на пословни простор и то простор за потребе фабрике - нагласио је Ђурић.

Земљиште

Ковачевић је нагласио да је грађевинско земљиште на којем се налази "Нови Јелшинград" површине 50.000 квадратних метара остало у власништву РС.

- Када је Влада купила ову фирму уз њу је купљено и земљиште и због тога је цијена коју смо ми платили за "Јелшинград" износила 8,2 милиона КМ - нагласио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана