Биће испуњен ребалансирани план производње

Агенције
Биће испуњен ребалансирани план производње

Вишеград - Директор предузећа “Хидроелектране (ХЕ) на Дрини” из Вишеграда Миле Лакић рекао је данас да ће, упркос сушној години, бити испуњен ребалансирани годишњи план производње од 871 гигават-часова електричне енергије, јер је Хидроелектрана “Вишеград” са јучерашњим даном произвела 740 гигават-часова струје, јавиле су агенције.

- За 23 године постојања вишеградска хидроелектрана произвела је укупно 20.372 гивават-часа електричне енергије - навео је Лакић.

Он је подсјетио да је, од великих пројеката планираних за ову годину, 15. новембра почела реализација планова на спречавању цурења воде испод преградне бране ХЕ “Вишеград”, а радове је на међународном конкурсу добила Фирма “Штрабаг” из Aустрије.

- Овај пројекат ће бити завршен за 18 мјесеци, а за његову реализацију потребно је обезбиједити 22 милиона КМ - навео је Лакић.

Директор најуспјешније фирме у Вишеграду каже да су у овој години завршени и пројекти чишћења корита ријеке Праче да би се спријечило наношење муља у акумулацију вишеградске електране.

Такође, повезан је хидроинформациони ситем у сливу ријеке Дрине, урађен идејни пројекат за ХЕ “Мрсово” и узето учешће у припремама за изградњу система од четири хидроцентрале под називом “Горња Дрина”.

- У идућој години планирано је да од предузећа “Aндрић град” буде купљена пословна зграда чија је градња у току за “ХЕ на Дрини” - истакао је Лакић.

Хидроелектрана “Вишеград”, која је обиљежила 23 рођендан, након четири године градње пуштена је у рад 25. новембра 1989. године.

Симболично пуштање у рад овог хидроенергетског објекта инсталисане снаге 315 мегавата обавио је тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Богић Богићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана