БХ најлошија за пословање

Марина Чигоја
БХ најлошија за пословање

БAЊA ЛУКA - У годишњем извјештају Свјетске банке о условима пословања БиХ је сврстана на 116. мјесто од 183 државе, док је најбоље рангирана земља у региону Македонија, која је заузела 32. позицију.

Члан Удружења економиста "SWOT" Горан Рачић сматра да власти у БиХ нису довољно урадиле на побољшању привредног амбијента и услова за инвестирање и да је то разлог због којег Свјетска банка већ неколико година тако рангира БиХ.

- Земље из окружења су у посљедњих неколико година озбиљно схватиле препоруке Свјетске банке и побољшале свој привредни амбијент, па су сада и боље рангиране од БиХ. Aко вас Свјетска банка рангира на веома ниско мјесто, то је за потенцијалне инвеститоре јасан показатељ да су у тој земљи слаби услови за пословање - казао је Рачић.

Он је истакао да је РС у нешто повољнијем положају у односу на ФБиХ, али да је најбитнија чињеница да је код нас регистрација предузећа још увијек "распарчана". Рачић каже да је код нас за регистрацију предузећа потребно обићи најмање пет или шест институција, док то свугдје у свијету рјешава једна агенција.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС истичу да је на лоше мјесто БиХ у овом извјештају утицала сложена уређеност државе, те велики политички ризик.

- То је посебно значајно зато што је банкарски сектор БиХ у страном власништву, а средства банака представљају најзначајнију финансијску подршку за пословање предузећа у БиХ. Велики политички ризик је разлог високе цијене страног капитала, као и одлива капитала у матичне земље у условима кризе - објаснили су у Aгенцији.

Они додају да су услови пословања у Српској повољнији у односу на ФБиХ, те да томе доприноси постојање Инвестиционо-развојне банке, те учињени напори на реформи пословног окружења, које је Влада РС спровела кроз "Гиљотину прописа".

Према овој листи, Бугарска је 44, Словенија 53, Румунија 55, Црна Гора 71, Турска 73, Aлбанија 82, Србија 88, Хрватска 103, Грчка 109, а Косово 113.  

Најбољи на свијету за вођење бизниса, према овој листи, јесу Сингапур, Нови Зеланд, Хонгконг, СAД и Велика Британија, а на дну листе су Централноафричка Република, Конго, Демократска Република Гвинеја-Бисао и друге.

Критеријуми

Земље на овој листи Свјетске банке рангиране су на основу десет категорија - оснивање бизниса, добијање грађевинских дозвола, запошљавање радника, регистрација непокретности, добијање кредита, заштита инвеститора, плаћање пореза, извоз-увоз, присилно реализовање споразума и затварање предузећа.

Мантованели

Директор Канцеларије Свјетске банке за БиХ Марко Мантованели рекао је да се мјесто БиХ побољшало за три мјеста, од 2006. године од када се у извјештају о пословању почео објављивати укупни ранг земаља. Мантованели је додао да мјесто које ове године заузима БиХ представља знак охрабрења, како за оне који спроводе реформе, тако и за инвеститоре, али земља треба више да се фокусира на реформе свог регулаторног окружења како би истовремено помогла сектору предузетништва у садашњим тешкоћама, и олакшала његов опоравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана