БХ-Гас користи монополски положај

Марина Чигоја
БХ-Гас користи монополски положај

БAЊA ЛУКA - Регулаторна комисија за енергетику РС донијела је у четвртак рјешење о поскупљењу гаса у РС за крајње кориснике, на захтјев предузећа "Сарајево-гас" из Источног Сарајево.

Предсједник Комисије Миленко Чокорило рекао је да је ово рјешење услиједило послије повећања цијене гаса од стране јединог добављача у БиХ, предузећа "БХ-Гас", а од којег "Сарајево-гас" купује гас, чиме је потврђен монополски положај ове фирме на територији БиХ.

- Купци на које се односи ова одлука немају никаквог избора, због чињенице да су тарифни купци и да не постоји други снабдјевач осим "БХ-Гаса", па ни могућност промјене снабдјевача - рекао је Чокорило.

"БХ-Гас" повећао је цијене овог енергента првог априла 2010. године, иако је сагласност Владе ФБиХ добио тек 29. априла.

Чокорило је казао да је очигледно да би се монополски статус велеснабдјевача "БХ-Гаса" и нетранспарентност велепродајних цијена преко снабдјевача купаца на дистрибутивној мрежи пренио на тарифне купце, односно домаћинства, ако им се не обезбиједи адекватна заштита.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Драгана Калабић рекла је да није исправно повећати цијену природног гаса ретроактивно, као што је то урадила Влада ФБиХ и предузеће "БХ-Гас".

 - Спорна је законитост овог поступка из разлога што су потрошачи већ утрошили извјесне количине гаса, а да нису били упознати са правом цијеном овог енергента. Овакав начин монополског и нетранспарентног понашања на тржишту природног гаса у БиХ је један од основних разлога због чега потрошачи у БиХ плаћају једну од највиших цијена у Европи - истакла је Калабићева.

Директор предузећа "Сарајево-гас" Славо Крајишник рекао је да "БХ-Гас" самостално формира цијену природног гаса, коју одобрава Влада ФБиХ, али само за одређени број купаца, односно предузећа који обављају јавне услуге, док су остали купци препуштени вољи монополисте.

Додаје да "Сарајево-гас" због тога има директне губитке у пословању.

Директор "БХ-Гаса" Aлмир Бећаревић каже да је до ретроактивног поскупљења гаса дошло због тога што и руски гас ретроактивно поскупљује.

Закон

Из Министарства индустрије РС наводе да Српска има Закон о гасу и јасно дефинисане надлежности Регулаторне комисије за енергетику, као и Правилник о тарифној методологији у систему транспорта, дистрибуције, складиштења и снабдијевања природним гасом, што би требало да има и ФБиХ како би се смањио утицај доминантног понашања "БХ-Гаса" као јединог добављача.

Драгана Калабић је рекла да је ова нетранспарентност у супротности са Директивом Европске уније о унутрашњем тржишту природног гаса, гдје је истакнута обавеза раздвајања дјелатности трговине и транспорта. Додаје да је нераздвајање дјелатности снабдијевања и транспорта основ за могућу дискриминацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана