БХ ерлајнз остао без сертификата за летење

klix.ba
БХ ерлајнз остао без сертификата за летење

Сарајево - Авиокомпанија "БХ ерлајнз" изгубила је сертификат који авиокомпанијама дозвољава да обављају комерцијалне летове.

Цертификат додјељује и одузима национална агенција за авијацију, а у случају БиХ то је Дирекција за цивилно ваздухопловство (BHDCA). Сертификат ће остати одузет до 2. октобра, а судбина "БХ ерлајнза" је и након тог датума неизвјесна.

- На основу спознаје да нас је HETA блокирала већ дужи период, BHDCA је сторнирала, односно заледила сертификат - рекао је директор "БХ ерлајнза" Амир Јажић.

Лизинг компанија HETA је још 20. априла блокирала рачуне авиокомпаније, која је од јуна суспендовала све редовне и чартер летове. Јажић се нада да ће сертификат бити враћен и прије заказаног рока.

- Авионе редовно одржавамо како би били спремни за лет. У рјешењу пише да имамо обавезу одржавати летјелице у такозваном хладном режиму и сваких седам дана радимо преглед авиона да би они, чим буде укинута забрана, могли ступити у летачку операцију - објаснио је Јажић наводећи да је обнављање уговора са ХЕТА услов свих услова да би се авиони винули у небо.

Синдикат "БХ ерлајнза" је упозорио да ће компанија вјероватно завршити у стечају уколико ХЕТА не пристане на приједлоге Владе која је власник авиокомпаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана