Без занимања 32.400 људи

Маријана Миљић
Без занимања 32.400 људи

Бањалука - На бироима у РС крајем маја евидентирано је 147.799 особа, а чак 31.399 или 22,22 одсто њих нема никакво занимање, подаци су Завода за запошљавање РС.

Додали су да је број особа без занимања на крају маја ове године у односу на исти период лани мањи за 12,24 одсто, када је било евидентирано 36.917 људи без икаквих квалификација.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да људи без икаквих квалификација у Српској немају готово никакву могућност да дођу до посла.

- Тржиште рада у Српској пребукирано је образованим кадровима, који веома тешко долазе до посла и који године проведу на бироу чекајући запошљавање, тако да је шанса да се људи без икаквог занимања запосле сведена на минимум  - истакла је Мишићева и додала да су људи без икаквих квалификација на Заводу за запошљавање старија популација, која године проводи на бироу чекајући посао.

Мишићева је истакла да је тржишту све мање потребно неквалификоване радне снаге.

- Проблем људи без икаквих занимања при запошљавању треба покушати ријешити доквалификацијом за одређена занимања која су потребна послодавцима - истакла је Мишићева и додала да је према процјенама највише људи без икаквог занимања концентрисано у малим срединама.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да је податак да 22 одсто од укупног броја незапослених у РС нема никакво занимање катастрофалан, те да показује да је велики број необразованих људи на бироу.

- Послодавци тим људима могу једино да пруже посао копања или сјече дрва. Међутим, велики је број необразованих радника који одбијају те послове - рекао је Згоњанин и додао да је потребно да људи без икаквих квалификација прођу преквалификацију како би били конкурентни на тржишту рада.

Пријављени

У Заводу за запошљавање РС казали су да је за првих пет мјесеци ове године на бироима у РС пријављено 23.888 људи.

- Највише евидентираних је у оквиру трећег степена стручне спреме и то 7.988 лица, од којих је 1.171 трговац, 680 аутомеханичара и 645 бравара - казали су у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана