Без виза лакше до пословних партнера

Марина Чигоја
Без виза лакше до пословних партнера

БAЊAЛУКA - Укидање виза грађанима БиХ отвара нове могућности и привредницима из Републике Српске за квалитетнију и успјешнију сарадњу са иностраним пословним партнерима.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да укидање виза има свеукупан позитиван ефекат, како за становнике, тако и за привреду.

- То се посебно односи на мале привреднике који ће захваљујући безвизном режиму моћи више да путују, да посматрају, да виде различите сајмове и да се повезују са сличним произвођачима у Европи. То је неоспоран вишеструки ефекат - истакао је Вукмирица.

Додају да ће и инострани привредници бити охрабрени што се тиче сарадње са домаћим предузећима, јер је укидање виза показатељ боље политичке ситуације и укупне стабилности у земљи.

- Због тога ће инвеститори са мање опреза да улажу на овим просторима - казао је Вукмирица.

Привредници из Републике Српске кажу да ће им визна либерализација омогућити већу мобилност, уштедјети вријеме и смањити трошкове, те олакшавати све процедура у пословању са иностранством, а нарочито са земљама ЕУ.

Предсједник Скупштине Подручне привредне коморе Бијељина и власник предузећа "Спектар дринк" Ђорђе Славињак каже да либерализација визног режима за привреднике у првом реду значи олакшање у комуникацији са инопартнерима.

- То је сигурно значајно и за наше инопартнере који су заинтересовани да улажу на овим просторима, јер сада коначно можемо да кажемо да смо дио Европе и да смо равноправни са осталима. БиХ и Aлбанија су једине биле остале на репу свих економских, привредних и социјалних догађаја у Европи, сад је већ начињен корак даље и то је сасвим сигурно добар показатељ - казао је Славињак.

Власник и директор предузећа "Шкребић компани" Драгутин Шкребић каже да извозници из Републике Српске до сада нису имали великих проблема због виза, али да је њихово укидање позитиван корак, посебно за мање предузетнике.

- Они ће сада имати прилику боље да прате тржиште и обезбиједе нове послове - казао је Шкребић.

Процедуре

Директор Сектора за привреду Спољнотрговинске коморе БиХ Горан Брчкаловић каже да је компликована процедура одобравања виза у претходном периоду представљала озбиљну сметњу за успјешнији наступ привредника на иностраном тржишту и отежавала директну комуникацију с партнерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана