Без савремене технологије тржиште ЕУ само сан

Милијана Латиновић
Без савремене технологије тржиште ЕУ само сан

БАЊАЛУКА - Технолошко унапређење привреде Републике Српске је неминовност јер домаће фирме које не ухвате корак са савременим технологијама могу само да сањају о изласку на европско тржиште, а многи су већ сада у свом пословању усмјерени на ино-партнере.

То је став послодаваца у Српској који поздрављају приједлог Привредне коморе РС за програм економских реформи Српске за период 2021 - 2023. године да у оквиру републичког буџета буде обезбијеђен грант од 100 милиона КМ на годишњем нивоу за технолошко унапређење привреде.

- Тим средствима би било суфинансирано од 30 до 40 одсто инвестиције у технологију, док би преостали износ финансирао апликант за та средства. Ова, у претходном периоду, више пута предлагана мјера коморе још више долази до изражаја у вријеме кризе изазване пандемијом вируса корона, јер директно утиче на развој привредне активности кроз њену модернизацију, те конкурентност домаће производње и индустрије - навели су из Привредне коморе.

Додали су да је за реализацију ове мјере неопходно дефинисати прецизне критеријуме за додјелу средстава, начин контроле утрошка средстава, као и обезбјеђење дугорочности инвестиције с циљем спречавања злоупотребе.

Директор фирме “Mreža Network” из Дервенте Зоран Тошић истиче за “Глас Српске” да је пред привредом велики изазов да опстане у вријеме пандемије.

- Било би добро да имамо на располагању грант средства која се могу употријебити за унапређење производње. Да бисмо ухватили корак са Европом и изборили се за нова радна мјеста, неопходно је модернизовати и подићи систем производње на виши ниво. Хтјели не хтјели морамо се кретати у том правцу, јер не можемо зауставити дигитализацију, већ што прије бити дио глобалне приче, а самим тим постићи ћемо и већу конкурентност наших производа - рекао је Тошић.

Да је подршка за технолошко унапређење домаће привреде неопходна, сагласан је и директор и власник Фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић који истиче да су ријеткост предузећа која у вријеме пандемије послују у пуном капацитету.

- Много је фирми које раде смањеним капацитетом и тешко успијевају да сачувају раднике и обим производње, а камоли да издвоје новац за нова улагања. Технолошки развој је неопходан, јер неке послове не можемо ни прихватити без модерније опреме, а све то доприноси бољем квалитету наших производа - рекао је Бубић. 

Привредна комора РС је прошле седмице доставила Влади Српске свој приједлог за програм економских реформи за период 2021 - 2023. године.

Приједлог програма економских реформи и приједлог буџета су стратешка документа која припрема Влада Српске, а усваја Народна скупштина Српске крајем календарске године.

 Растерећење рада

У приједлогу мјера Привредне коморе РС је и смањење збирне стопе доприноса за најмање два одсто, што би се остварило измјенама постојећег Закона о доприносима по хитном поступку.

- Растерећење рада би довело до смањења појаве пословања у сивој, односно нелегалној зони, што мора бити праћено јачим механизмима контроле како би били обезбијеђени услови да сви испуњавају законом дефинисане обавезе - навели су у Привредној комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана