Без роминга у ЕУ од 2014. године

telegraph.co.uk
Без роминга у ЕУ од 2014. године

Сви становници Европске уније од јула 2014. године плаћаће исту цијену за утрошене телефонске импулсе и пренос података на интернету без обзира да ли се налазе код куће или у некој од 27 земаља чланица, пише "Телеграф".

Одлука за добро упућене није изненађење с обзиром да је Европска комисија већ дуже вријеме разматрала ову мјеру у оквиру реформи о телекомуникацијама.

Тако ће у пракси бити укинут роминг, а цијена за поруке, позиве и приступ интернету бити снижене према предлогу мјера које су донете како би се оформило јединствено телекомуникационо тржиште у Европској унији.

Цијене у ромингу од земље до земље могу значајно да варирају, што је понекад корисницима увећавало рачуне по неколико пута иако су телефон користили уобичајено. Одлука о укидању роминга односи се само на на европске кориснике док ће становници Америке и осталих земаља и даље плаћати роминг цијене док се буду налазили у Европи.

Званичници у Европској унији процијењују да ће то довести до пада прихода од 2%, али се чекује да ће у дужем временском периоду кориснике охрабрити да више користе своје мобилне телефоне док се налазе путовањима, што ће приход вратити на ниво прије укидања роминга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана