Без репрограма дуга остаје 70 предузећа

Драгана Келеч
Без репрограма дуга остаје 70 предузећа

БAЊAЛУКA - Пореска управа Републике Српске донијела је одлуку о раскиду споразума о репрограму пореских обавеза са 70 предузећа која нису испоштовала услове одгођеног плаћања, а вриједност укупног репрограмираног дуга је 67,47 милиона марака, објавио је портал "цапитал.ба".

Највећи дужник је предузеће "Новотекс" из Требиња са 21,3 милиона, те "Фамос" из Источног Сарајева чији је дуг достигао 10,2 милиона марака.

Требињски "Свислајон" Пореској управи дугује 8,4 милиона марака, робна кућа "Боска" 4,4, а "Зрак" из Теслића 3,2 милиона марака.

Пореска управа ову одлуку донијела је исти дан када је Влада Републике Српске на сједници усвојила одлуку о одобравању репрограма за четири предузећа.

- На оба списка, и Пореске управе и Владе, нашла су се два предузећа, и то "Свислајон" и "Јелшинград ливница" - јавља "capital".

Пореска управа је у марту прошле године уговор о репрограму дуга раскинула са 171 предузећем.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "SWOT" Саша Грабовац каже да је раскидање уговора са појединим предузећима било и реално, с обзиром на то да је од самог почетка одобравања репрограма било неизвјесно измиривање њихових обавеза.

- Влада и Пореска управа настојале су да уваже социјални аспект ових предузећа, који се за неки од њих показао да нема смисла - казао је Грабовац и додао да би убудуће било добро да се репрограми раде само са предузећима која имају могућност и реалне планове да дуг и врате.

Грабовац сматра да оне фирме које уредно измирују своје обавезе треба да добију неку врсту бонуса.

- Ово би био добар стимуланс за измиривање дугова - додао је извршни директор "SWOT"-а.

Из Пореске управе Републике Српске јуче нисмо успјели да добијемо коментар о поништењу репрограму.

Стечај

Пореска управа РС покренула је крајем прошле године иницијативу за отварање стечајног поступка у 34 предузећа, чија су дуговања по основу неизмирених пореских обавеза достигла 102,1 милион марака. Захтјеви за отварање стечајног поступка предати су надлежним окружним привредним судовима. Највише, и то десет захтјева, поднесено је на подручју које покрива Подручни центар Пореске управе у Требињу, девет у Зворнику, шест у Бијељини, пет у Бањалуци, те по два у Добоју и Приједору.

Предузећа

Износ неплаћених обавеза (у КМ)

"Новотекс" Требиње

21.374.984

"Фамос" И. Сарајево

10.236.626

"Свислајон ИAТ" Требиње

8.466.356

"Боска" Бањалука

4.451.210

"Зрак" Теслић

3.275.282

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана