Без посла 4,5 милиона Aмериканаца

Глас Српске
Без посла 4,5 милиона Aмериканаца

БЕОГРАД - Иако је оптимизам пожељан у борби против рецесије, СAД и даље има рекордну незапосленост, док је Њемачка крај 2009. године дочекала са највећим падом извоза у историји те земље, јавила је Радио-телевизија Србије.

Протеклу годину свјетски економисти су испратили оптимистичним прогнозама, у којима се могло чути и да је свјетска економска криза прошла. Међутим, подаци из неколико земаља позивају на опрез. Иако је оптимизам пожељан у борби против рецесије, јер утиче на повећање потрошње која води до веће производње, тржиштем и даље доминирају негативни резултати у два важна параметра привредног успјеха.

Aмерика и даље има рекордну незапосленост, док је крај 2009. година Њемачка дочекала са највећим падом извоза у историји те земље. Супротно очекивањима аналитичара, амерички послодавци су у децембру отпустили чак 85.000 радника.

Према подацима министарства рада, у Aмерици је током протекле године без посла остало више од четири и по милиона људи, што је неславни рекорд још од прије Другог свјетског рата, од када министарство води те податке.

Висока незапосленост је један од највећих изазова за америчку администрацију. Медији преносе да ће успјех Бијеле куће у поновном запошљавању грађана одредити политичку будућност предсједника СAД Барака Обаме.

Државни секретар за рад СAД Хилда Солис је рекла да су веома тешка времена и да то предсједник зна и додала је да се неће стати док се у привреди не створе нова радна мјеста.

Стручњаци кажу да је у питању основ проблема рецесије, а то је повјерење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана