Без посла 2,6 милиона радника

Глас Српске
Без посла 2,6 милиона радника

ЊУЈОРК - Улагаче су прошле недјеље највише узнемирили подаци да је у децембру прошле године без посла у СAД остало 524.000 радника, при чему је стопа незапослености скочила на 7,2 одсто, највиши ниво у 16 година. У цијелој прошлој години изгубљено је 2,6 милиона радних мјеста, што је највећи годишњи пад запослености од Другог свјетског рата.

Улагаче је разочарао и мањи од очекиваног раст продаје Wal Marta у децембру, што указује на даље слабљење потрошње Aмериканаца. Највећи свјетски трговачки ланац смањио је и своје процјене будућих пословних резултата, па је цијена његове дионице само у четвртак пала 7,5 одсто.

На пад потрошње Aмериканаца указују и подаци Феда према којима је у новембру забиљежен рекордан пад износа потрошачких кредита за 7,9 милијарди долара или 3,7 одсто.

Aналитичари су очекивали пад од само пола милијарди долара.

Интел, највећи свјетски произвођач чипова, упозорио је да ће његови приходи у посљедњем лањском кварталу бити мањи од процјена, које је сам Интел већ снизио само мјесец и пол дана раније.

Медијски див Тиме Њарнер упозорио је, да је у посљедњем тромјесечју прошле године пословао с губитком, док је највећи амерички произвођач алуминија Alcoa, због пада потражње у свијету, најавио смањење производње и око 13.500 отказа. Боинг је најавио 4.500 отказа.

Како је прошле недјеље цијена нафте осјетно пала, под притиском се нашао и енергетски сектор. Тим више што је Chevron упозорио на негативан утицај пада цијена енергената на његове пословне резултате. Због тога је само у петак цијена дионице те друге по величини америчке нафтне компаније, пала 1,9 одсто, а за толико је појефтинила и дионица конкурентског Exxon Mobila.

Берзе

У протеклих недјељу дана на Wall Streetu је Daw Jones индекс потонуо 4,8 одсто, на 8.599 бодова. S&P 500 индекс пао је 4,5 одсто на 890 бодова, док је Nasdaq индекс изгубио 3,7 одсто, заронивши на 1.571 бод.

На Токијској берзи Nikken индекс је пао 0,2 одсто на 8.836 бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана