Без јаче индустрије и извоза нема осјетнијег привредног раста

Жељка Кокот
Без јаче индустрије и извоза нема осјетнијег привредног раста

Бањалука - Становници БиХ тренутно могу сањати о европском стандарду, а могли би га дочекати тек у наредним деценијама под условом да годишње стопе привредног раста премаше шест одсто, за шта је кључни услов снажан раст индустријске производње и извоза.

Дирекција за макроекономску анализу БиХ израдила је, на иницијативу Савјета министара БиХ и на основу званичних статистичких података, анализу кретања економских трендова, узимајући при томе у обзир међународне факторе који утичу на економски развој земље. Посебно поглавље анализе посвећено је привредном расту, а аналитичари сматрају да ће економски раст БиХ ове године достићи 3,2 одсто. За наредну годину пројектована је блага привредна експанзија па би стопа привредног раста могла износити 3,5 одсто. Опоравак би могао бити стабилизован у 2018. и 2019. години, јер се очекује да ће привреда ухватити замајац и остварити стопе привредног раста од 3,7, односно 3,8 одсто.

- Јачање домаће тражње и неутралан допринос спољнотрговинског биланса би требало да ојачају привредни раст. Повољније пословно окружење би, осим повећања извоза и запослености, требало да оснажи приватне инвестиције, за које је предвиђен скроман раст - наведено је у анализи.

Интензивирање јавних радова са стопом од 11 до 12 одсто ће углавном бити финансирано повољним спољним задуживањем, док би јавна потрошња, као резултат постепене консолидације јавних финансија, требало да има скроман раст од 1,2 одсто у овој и 1,5 одсто у наредној години.

- Раст извоза и инвестиција ће имати за посљедицу реални раст плата и раст броја запослених, што би требало да ојача расположиви доходак становништва, упркос благом негативном тренду његовог дијела који пристиже у виду дознака из иностранства - наведено је у анализи.

Члан Удружења економиста SWOT - РС Александар Љубоја сматра да су све дугорочне прогнозе раста бруто домаћег производа прилично незахвалне, јер на економију сваке земље утичу бројни спољни фактори које нико не може предвидјети и предуприједити.

- Излазак Велике Британије из Европске уније није могао нико ни наслутити прије двије године па тако све раније анализе овим потезом падају у воду јер ће се "брегзит" одразити на велики број економија - каже Љубоја.

Он сматра да ови подаци заправо показују немоћ домаће привреде.

- Позитивно је што је прогнозиран раст, али за значајнији економски опоравак су нам потребне двоцифрене стопе привредног раста. Значајнији опоравак могућ је само уз јачи раст индустријске производње и извоза - каже Љубоја.

Доступни подаци о бруто домаћем производу показују да је економска активност лани била за око три одсто већа у односу на 2014. годину. На привредни раст у 2015. највећи утицај су имали снажан базни ефекат поплава из 2014. године, спољно окружење и пад потрошачких цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана