Без евра рецесија би прешла 22 одсто?

Агенције
Без евра рецесија би прешла 22 одсто?

Aтина - Најновије истраживање Националне банке Грчке показало је да би становници Грчке, у случају да та земља напусти евро, вјероватно изгубили неких 55 одсто тренутних прихода по глави становника, док би рецесија прешла стопу од 22 одсто, преносе агенције.

Анализа банке о “критичној дилеми” односно питању остати или отићи из еврозоне, показала је да Грчку у сваком случају и даље очекује прилично суморна судбина.

Банковни стручњаци су израчунали да би незапосленост могла достићи 34 одсто, а и инфлација би се могла попети до 30 одсто “због драматичног раста цијена увозних производа који би избрисали сваку добробит коју носи девалуација”.

Стручњаци процјењују и да су након двије године екстремне штедње, којом се покушала ријешити криза, Грци у просјеку већ изгубили око 25 одсто својих примања.

Рецесија је од 2009. до 2012. године достигла 14 одсто, инфлација стоји на два одсто, а стопа незапослености попела се на више од 20 одсто, што је грчки рекорд.

У случају да Грчка упркос свим напорима ипак банкротира и напусти евро, Национална банка Грчке процјењује да ће нова валута у старту имати 65 одсто мању вриједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана