Без договора о откупној цијени пшенице

Aгенције
Без договора о откупној цијени пшенице

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске предложило је данас произвођачима и прерађивачима пшенице откупну цијену овогодишњег рода од 38 фенинга по килограму, што они нису прихватили, па ће преговори бити настављени наредних дана.

Ресорни министар Стево Мирјанић рекао је да је на састанку са представницима млинско–пекарске индустрије и пољопривредних произвођача предложено да се цијена пшенице формира на нивоу од 0,38 КМ, с тим да цијену од 0,33 КМ требају платити млинске организације, а да Влада премију од 0,04 КМ по килограму повећа на 0,05 КМ и тако обезбиједи укупну цијену од 0,38 КМ.

"Свим прерађивачима, млинским организацијама омогућено је да користе средства посебне кредитне линије за откуп пшенице, чија ће камата износити до четири одсто, с тим да ће та средства моћи да се занављају, односно да се не враћају, него да их корисник усмјерава у заснивање нове производње", истакао је Мирјанић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, право на премију имају регистрована пољопривредна газдинства која имају документацију условљену правилником о остваривању подстицаја.

Он је додао да је по питању цијене млинско–пекарских производа договорено да се наредних дана, у организацији Министарства трговине и туризма и уз учешће Министарства пољопривреде, организује разговор о усклађивању цијена брашна, производа на бази брашна, хљеба и пекарских производа.

"Након цјеновног однос, који је данас постављен на 0,38 КМ као цијена сировине, требало би договорити нивелацију цијена осталих производа, који ће бити реализовани у сарадњи са произвођачима и потрошачима", појаснио је Мирјанић.

Он каже да нису сви задовољни овом индикативном цијеном од 0,38 КМ, јер неки сматрају да је висока, а други ниска, али и истиче да вјерује да ће договор бити постигнут.

Министар трговине и туризма Републике Српске Маида Ибришагић Хрстић истакла је да не постоје механизми који могу приморати домаће пекаре да откупе домаће брашно.

Предсједник Удружења млинара Републике Српске Зоран Кос рекао је да ова цијена не задовољава до краја млинаре, те да би преживјели и произвођачи и прерађивачи, мора се направити компромис који значи да ће сви поднијети дио терета, од пољопривредног произвођача до крајњег потрошача.

"Овдје терет пада на пољопривредне произвођаче и млинска предузећа, али не и на пекаре и трговце", сматра Кос.

Он је истакао да, уколико буду добили гаранције да ће брашно тако скупе домаће пшенице бити продато домаћим пекарима и трговцима, млинари немају ништа против да се на овај начин помогне пољопривредним произвођачима.

"Уколико ми треба да поднесемо тај цех сами, а да иза нас остану тржишни механизми понуде и тражње, нисмо спремни на тај уступак, јер се увози брашно из Србије и Хрватске по знатно нижим цијенама", појаснио је Кос.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске – Бијељина Љубо Малетић рекао је да не вјерује да ће пољопривредни произвођачи пристати на ову цијену, те да неће дозволити да "раде за џаба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана