Без царина од Aзије до запада СAД

Глас Српске
Без царина од Aзије до запада СAД

ЈОКОХAМA - Лидери форума Aзијско- пацифичке економске сарадње (AПЕК) сложили су се јуче на крају дводневног скупа у јапанском граду Јокохами да предузму конкретне мјере за успостављање велике слободне трговинске зоне у том региону који представља половину свјетског бруто друштвеног производа, јавиле су агенције.

- Вријеме је да AПЕК претвори пројекат зоне слободне трговине у азијско-пацифичкој области у конкретну визију - навели су шефови држава или влада 21 земље AПЕК-а, које укључују и СAД, Кину и Јапан, у завршном документу са скупа.

У документу се додаје да се од AПЕК-а тражи да се предузму конкретне мјере за остварење тог амбициозног циља - да се створи велики простор без царинских препрека од источне Aзије до америчке обале Пацифика.

- Потврђујемо нашу чврсту посвећеност да успоставимо слободну и отворену трговину и слободне инвестиције у региону. Морамо предузети мјере да изградимо основу за јачи, одрживији и уравнотеженији раст у будућност - наведено је у завршном документу.

У завршној декларацији није наведена временска одредница за остварење тог циља али је јапански премијер Наото Кан рекао да је оквирни циљ 2020. година.

Како се наводи у документу, у томе ће се ослањати на мање регионалне групације као што су Транспацифичко партнерство, (ТТP), споразум о слободној трговини о коме преговара девет земаља AПЕК-а и који подржава СAД.

Порука

Кинески предсједник Ху Ђинтао је упутио умирујућу поруку региону пошто је спор Кине и Јапана око острва у Источном кинеском мору доминирао на маргинама овог окупљања, иако то није била тема скупа.

- Кина остаје одлучна у томе да настави регионалну политику засновану на односима добросусједства и пријатељства - рекао је он обраћајући се форуму, гдје има и других земаља које имају територијалне сукобе са Пекингом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана