Беспредметно позивање на буџет БиХ

Свјетлана Тадић
Беспредметно позивање на буџет БиХ

БAЊAЛУКA - Позивање на буџет институција БиХ за 2011. годину као основ за сервисирање ино-дуга апсолутно је беспредметно, а у Закону о финансирању институција БиХ, у дијелу који регулише привремено финансирање, посебно је наведено да ће се спољни дуг враћати у складу са доспијећем обавеза и у случају када није усвојен буџет за текућу годину.

Наведено је ово у писму којим је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић од Министарства финансија и трезора БиХ затражио да технички реализује законом прописане обавезе у погледу сервисирања спољног дуга, а у интересу БиХ и очувања њеног кредибилитета, који у овом сегменту до сада никада није био угрожен.

Шпирић је писмо упутио и Предсједништву БиХ, Парламенту БиХ, Централној банци БиХ, владама Српске и ФБиХ, те Канцеларији ЕУ у БиХ и ОХР-у.

Шпирић је у писму навео да се сервисирање ино-дуга заснива на ратификованим међународним споразумима у складу са Уставом БиХ и постојећим законодавним оквиром на нивоу БиХ и ентитета.

- У конкретном случају ради се о извршавању међународних обавеза БиХ које проистичу по основу сервисирања спољног дуга алоцираног на ентитете - наводи се у писму.

Шпирић је нагласио да је ова проблематика системски регулисана, и то путем четири закона на нивоу БиХ, те ентитетским законима којима се регулише усвајање и извршење буџета.

- Сви закони који регулишу ову област су међусобно повезани, а читав систем гарантује уредно извршавање међународних обавеза БиХ, чак и у случају да ентитети немају довољно средстава за сервисирање обавеза - наводи се у писму.

Шпирић је рекао да су законима јасно дефинисани технички поступци које морају предузети ентитетска и Министарство финансија БиХ, те УИО да би средства за ино-дуг била расположива у моменту доспијећа обавеза и да би Централна банка у име БиХ благовремено измирила обавезе.

Он је напоменуо да се ту ради о сервисирању ино-обавеза из 2012. године, да постоје отплатни планови на основу којих УИО умањује средства за финансирање ентитета и директно преноси средства за сервисирање ино-дуга на посебан рачун у Централној банци.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је "Гласу Српске" да је примио писмо предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића.

- Задовољан сам што је питање спољног дуга БиХ озбиљно схваћено и што се о том питању ипак нешто дешава у Савјету министара БиХ, те да стање поводом отплате рата ино-кредита није остало само на акцијама које је предузело Министарство финансија РС. Очекујем да што прије буде ријешена блокада у вези са отплатом спољног дуга БиХ и да Министарство финансија и трезора БиХ предузме одређене кораке да би се ситуација разријешила - истакао је Тегелтија.

Солвентност

Шпирић у писму наводи да је јасно да систем финансирања ино-дуга функционише, јер су средства обезбијеђена и расположива код Централне банке БиХ.

- То показује да су ентитети, односно БиХ кредитно способна, солвентна и ликвидна, али да је проблем у неблаговременом извршавању обавеза појединих институција - наводи се у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана