Бесцарински извоз у четири земље

Марина Чигоја
Бесцарински извоз у четири земље

Трондхајм - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри земља чланица Европског удружења слободне трговине (EFTA) потписали су данас у норвешком граду Трондхајму Споразум о слободној трговини између БиХ и EFTA.

Из министарства спољне трговине и економских односа БиХ јуче је саопштено да је споразум потписан у оквиру редовног засједања Министарске конференције земаља чланица EFTA односно Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна.

- Потписивање овог споразума представља потврду тежње двије стране да се, кроз договорену либерализацију тржишта робе и услуга, креирају услови за даљи развој, као и за унапређење трговинске и економске сарадње на обострану корист - рекао је Шаровић.

Он је истакао да, поред потенцијално позитивних ефеката овог споразума за привреду БиХ, који се у релативно кратком временском периоду могу очекивати као резултат отварања тржиште EFTA земаља од 13 милиона становника, дугорочно овај споразум представља значајан корак напријед у евро интеграцијама БиХ, у правцу њене пуне интеграције у тзв. "Европски економски простор", заснован на слободи кретања људи, робе, услуга и капитала. 

Европско удружење слободне трговине (EFTA) представља асоцијацију која уједињује тржишта Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна у области трговине, успостављену са циљем да обезбиједи оквир за либерализацију трговине робом међу њеним чланицама.

Преговори о закључивању Споразума о слободној трговини између БиХ и EFTA започети су на основу Одлуке Предсједништва БиХ  крајем марта 2011. године. 

Од земаља региона БиХ је посљедња земља која закључује овај споразум са EFTA.

Поред међусобне либерализације трговине три земље EFTA, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, од 1994. године имају Споразум о Европском економском простору (ЕЕА) са ЕУ који предвиђа укључивање законодавства ЕУ који покрива четири слободе и то слободу кретања робе, услуга, радне снаге и капитала у 30 држава.  Швајцарска формално  није дио ЕЕА Споразума, али има билатерални споразум са ЕУ који у суштини такође подразумијева хармонизацију законодавства.

EFTA

Земље EFTA су, закључивањем бројних споразума о слободној трговини са трећим земљама широм свијета, створиле једну од највећих свјетских мрежа слободне трговине која покрива око 80 одсто спољнотрговинске размјене са остатком свијета, а преговори са још неким земљама су у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана