Берзе опет биљеже лоше пословање

Глас Српске
Берзе опет биљеже лоше пословање

ЊУЈОРК, ЛОНДОН, ТОКИО - На већини свјетских берзи водећи индекси и цијене дионица поново су пали, преносе агенције.

На Волстриту су у уторак водећи индекси потонули на најнижи ниво од новембра прошле године, након нових назнака јачања рецесије у СAД и упозорења да би се европске банке могле наћи у проблемима због рецесије у источној Европи.

Dow Jones индекс потонуо је 297 бодова или 3,79 одсто, док се S&P 500 индекс стрмоглавио 4,56 одсто. Nasdaq индекс пао је 4,15 одсто.

Dow Jones и S&P индекс тако су пали на најниже нивое од 20. новембра прошле године, када су забиљежили најниже вриједности у 11 година и када је, сматра се, дотакнуто дно актуелног "тржишта медвједа". Под највећим притиском био је финансијски сектор. Дионице америчких банака већ су данима под притиском због тога што улагачима није јасно како ће Обамина влада санирати банке.

И европски берзански индекси у сриједу су се поновно нашли под притиском слабљења дионица банкарског сектора, а притисци нису изостали ни у сектору енергетике и рударства.

Лондонски FTSe индекс до поднева је у таквим околностима изгубио на вриједности 0,8 одсто. Франкфуртски DAX индекс био је на приближно истом одстотном губитку.

Банке ни јуче нису биле поштеђене притисака, предвођене Сосијет женералом. Дионице француске банке ослабиле су око 3,2 одсто.

Од осталих припадника тога сектора на губитку су још биле дионице Стандард чартеред банке, за 6,5 одсто, Дојче банке за четири одсто, Дексије, за 6,4 одсто, те Уникредита, за 5,3 одсто. Под притиском су биле и дионице енергетског сектора, усљед снажног пада цијена сирове нафте испод 35 долара за барел. "Ројал дач шел", "БГ група", "Репсол" и "Тотал" редом су ослабили између 0,2 и 2,2 одсто.

Ослабиле су и дионице рударских компанија, предвођене "Рио Тинтом" које су у минусу 4,5 одсто. Притисака нису били поштеђени ни остали припадници тог сектора.

Индекс Токијске берзе Nikken ослабио је 1,45 одсто.

Обама

Aмерички предсједник Барак Обама потписао је у уторак пакет мјера за стимулисање привреде вриједан 787 милијарди долара, чиме је ову мјеру претворио у закон. До свечаног потписивања дошло је у Денверу у савезној држави Колорадо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана